BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

„Vérző orral küldjék padlóra a brüsszeli elitet" - Kampány a Lisszaboni Szerződés ellen

Egy dúsgazdag ír vállalkozó kampányt szervez, hogy az Európai Parlament jövő évi újraválasztása egyben legyen népszavazás az unió alkotmányos reformszerződéséről.

Declan Ganley azt tervezi, hogy mintegy 400 jelöltet indít a tagállamokban, olyanokat, akik maradéktalanul elutasítják a Lisszaboni Szerződést, amelynek népszerűsítésére a hét elején Írországba utazott Nicolas Sarkozy francia államfő.

Az ír üzletember on-line gyűjtést szervez, amelytől legalább 75 millió fontnak megfelelő összeget remél, főleg a szuverenitás újabb csorbításától berzenkedő brit választók köréből. Ganley – a londoni Telegraph-nak adott interjúban – úgy fogalmazott: esélyt kell adni a brit választóknak, hogy „vérző orral” küldjék padlóra a brüsszeli elitet és Gordon Brown brit miniszterelnök „gárdáját”.

A vállalkozó erre a célra európai párttá kívánja szervezni az általa – „Libertas” néven – létrehozott érdekvédő szervezetet. A szervezet a kampányában főleg a briteknek szeretné visszaadni azt a népszavazást, amelyet a kormányzó Munkáspárt még a legutóbbi parlamenti választásokon is megígért a lakosságnak, de utólag megtagadott tőle – mondta Ganley, akiről azt tartják, hogy vagyonát napi 18 órán keresztül dolgozó vállalkozóként hozta össze.

A folytatandó kampány és a jövő évi EP-választás részeként az üzletember cáfolatot szeretne adni azokra a véleményekre, amelyek szerint az európai alkotmány francia és holland elutasítása belpolitikai okokra vezethető vissza. „Világos és egyértelmű üzenetet kell küldeni, amelyet az európai elit nem tud félreértelmezni (…) , és amelynek nyomán nem lesz esélye az alkotmányos szerződés feltámasztására” – hangoztatta Ganley, aki szerint a reformszerződés lényegében nem más, mint a hátsó kapun becsempészett korábbi uniós alkotmány.

A kezdeményezés is jelzi, milyen légkörben kezdett tárgyalásokat a francia elnök. Nicolas Sarkozy ugyan az indulása előtt kijelentette, hogy „meghallgatni és megérteni” megy Dublinba, útját kommentálva azonban a Le Monde is elismerte, hogy az írek körében nem népszerű a francia államfő. Külön is sérelmesnek tartják, hogy az alig elutasított alkotmányos szerződésre máris új népszavazást sürget, ennek nyomatékaként pedig „kétsebességes” Európáról és egyéb szankciókról beszél.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.