BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Slota egy "ló nélküli gyalogbohóc" - szlovák lapvélemény

"Ló nélküli bohócnak" nevezi a SME a magyar államalapító Szent Istvánt korábban "lovas bohócnak" nevező Ján Slotát, aki a szlovák liberális polgári napilap cikkírója szerint ostoba magyarellenes kijelentéseivel végső soron korántsem csak önmagát, de kormánytényezőként a "nagyfőnök" miniszterelnököt, Robert Ficót is megjeleníti - írja a bumm.sk.

"Bolond lyukból bolond szél fúj" - idézi a magyar közmondást a lap hírmagyarázója, Peter Morvay annak kapcsán, hogy Slota, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) elnöke a hét végén Rózsahegyen (Ruzomberok) a Matica Slovenská nevű hazafias intézménnyel közös megemlékezésen szlovák hallgatóságát ismét "magyar veszéllyel" riogatva arról beszélt, hogy a magyarországi kormányzásra és Dél-Szlovákia megszerzésére készülő Orbán Viktor "második Koszovóvá" teheti Szlovákiát, ezért áldásos lenne, ha a szlovák hadsereg a megfelelő harci képesség, Szlovákia területi épségének megőrzése érdekében többet gyakorlatozna.

Az ilyen gyalogbohóc kijelentéseit e közmondás jegyében a rendes ember akár egy vállrándítással is elintézhetné. Igen ám, csakhogy Slota "úgynevezett kormánytényező, aki ugyan minden munkával járó tisztséget és felelősséget - mint ördög a tömjént - úgy kerül, végső soron azonban mégis csak ő a szlovák kormánykoalíció egyik főnöke". Hogy nem igazán nagyfőnöke, hanem inkább csak amolyan "bokacsattogtató kisfőnököcskéje", az a Ficóval kialakult nézeteltérései során megmutatkozott. Ezért is tűri meg őt Fico a kormányában, jóllehet, mindez semmit sem változtat azon, hogy közben elnézi, ha Slota "a saját kis homokozójában maradva, a felnőttek dolgába nem avatkozva, nem túlságosan feltűnően" űzi a maga kis üzelmeit, pontosan azt, amiért Slota a koalíciós részvételben annyira érdekelt. Ami pedig a legfontosabb: Fico megengedi Slotának, hogy nyilvánosság előtt arról handabandázzon, ami alkoholos mámorában éppen az eszébe jut - így a lap.

További részletek a bumm.sk cikkében.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.