BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Laptopot kap minden hallgató - A tanulmányi eredményekhez kötik a juttatást a finnek

Jelentős mennyiségi kedvezményekkel beszerzett – kisméretű és olcsó – hordozható számítógépeket adnak hallgatóiknak a finn felsőoktatási intézmények.

A készülékek mindazonáltal nem maradnak végleg a diákoknál, azokat a tanulmányok végeztével vissza kell szolgáltatni az egyetemnek, akkor is, ha időközben már veszítettek a korszerűségükből - írja a Helsingin Sanomat. A juttatás egyetlen feltétele, hogy a hallgató minden félévben szedje össze a megfelelő számú kreditpontot. Ennek elmaradása esetén vissza kell szolgáltatnia az eszközt, vagy legalábbis megnyugtató magyarázatot kell adni az elvárt teljesítmény elmaradására.

A számítógépet emellett a hallgató arra használja, amire akarja. Kap hozzá a számára szükséges tananyagok tárolására alkalmas adatbázis-kezelőt, illetve fejlesztő eszközöket, például fordítóprogramokat. Építészeti és művészeti szakok hallgatói a saját alkotótevékenységükhöz szükséges szoftvereket is megkapják.

Az oktatók eddig nem tapasztalták, hogy a hallgatók figyelmét elvonnák a számítógépek, az előadásokon nem látták annak jelét, hogy a padsorokban mást nézegetnének a tanulók. A készülékeket ezzel szemben széles körben használják arra, hogy a rajtuk közzétett tananyagot tároljanak. A Helsinki Egyetem számítástechnikai karán cáfolták azt a feltételezést, hogy a beszerzés és a típusválasztás mögött marketingszempontok húzódnának meg.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.