BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Meddig dohányozhatunk Magyarországon? Beláthatatlan következmények lennének

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete megbízásából a MTA stratégiai tanulmányt készített, amely a zárt nyilvános helyeken történő dohányzás magyarországi betiltásának lehetséges társadalmi és gazdasági hatásait, valamint nemzetközi környezetét mutatja be és elemzi.

A kérdés az, hogy a program vége a teljes tiltás bevezetése lesz-e, valamint a közterületekről való kitiltás, vagy esetleg illegálissá válnak a dohányipari termékek is – a témáról tartott pénteken sajtótájékoztatót Háber Tamás, a Magyar Vendéglátók Ipartestülete elnöke és Gazsó Tibor, az MTA Politikai Tudományok Intézete főtanácsadója.

Gazsó szerint a teljes tiltás csökkenteni fogja a vendéglátó-ipari forgalmat, ugyanis általában a dohányosok körében magasabb a fogyasztás. Azonban előfordulhat is, hogy a forgalom megnő, mivel a nem-dohányosok visszatérnek a vendéglőkbe és a kocsmákba. Míg a magyar lakosság 28 százaléka jár évente vendéglőkbe, ez az arány Írországban és Olaszországban 70-75 százalék.

Fontosnak tartja, hogy hagyjanak a törvényhozók időt a tejes tiltással járó felkészülésre, erre szerinte három évre is szükség lehet, vagyis lassabb folyamatot és fokozatosságot javasol. Ugyanakkor meggondolandó az is, hogy a vendéglátók döntési lehetősége megmaradjon, vagyis dönthessenek, hogy megengedik-e egy-egy kijelölt helyiségben a dohányzást, vagy sem. Továbbá nem lehet tudni, hogy a közterületekre is vonatkozik-e majd a szabályozás. A dohányellenes program végső megoldása a dohányipari termékek forgalmazásának illegálissá tétele lenne, de erről még nem született beterjesztő javaslat az Európai Unióban, ezért bevezetésének esélye csekély.

Amíg venni lehet, addig a lakosság 25-30 százaléka biztosan bagózni fog, ezért konszenzusos megoldásra van szükség, már csak a lobbi csoportok miatt is – tette hozzá. Továbbá nehéz az ellenőrzéseket konzekvensen végrehajtani, vagyis hogy betartják-e a polgárok a tilalmat. Jelenleg sincs érvényben végrehajtási rendelet, erre is szükség lenne. Gazsó azt javasolja, hogy a végrehajtási rendeleten kívül, utasításokat, szabályértelmezéseket, valamint hatástanulmányokat készítsenek a honatyák. Transzparens és átlátható szabályozásra van szükség, valamint a gazdasági hatások figyelembe vétele hatástanulmányok segítségével.

Háber Tamás 28-30 százalékos hazai forgalomcsökkenéssel számol, amennyiben a teljes tiltást vezetik be. Ugyanennyi vendéglátóhely zárt be Írországban is, míg az Egyesült Államokban ötven százalékos visszaesés történt. Elmondta azt is, hogy Németország visszalépett és felfüggesztette a teljes tiltásról szóló törvényét, amelyet visszadobott az alkotmánybírósághoz.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.