BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Vigyázat! Trükkös tolvajok Ferihegyen - A dolgozók is lopnak időnként

Ferihegyen az idén eddig közel kétszáz esetben indított nyomozást a Repülőtéri Rendőr Igazgatóság bűnügyi szolgálata vagyon elleni bűncselekmények miatt, és az ügyek 70 százalékában sikerült is elfogni az elkövetőket.

Az előző évekhez képest ez a magas elfogási arány komoly előrelépést jelent, ami elsősorban a rendszeres vagyonvédelmi ellenőrzéseknek köszönhető.

Legtöbbször, 105 esetben tolvajok adtak munkát a bűnügyi szolgálatnak, amelynek a dolgát megnehezíti, hogy az alkalmi és profi szarkák gyakran nem magyar területen, hanem külföldi állomáshelyeken veszik el mások értékeit.

A repülőtereken, illetve járatokon előforduló lopások 60 százalékában az utasok személyes vagyontárgyai tűnnek el. A tolvajok gyakran alkalmazott módszere az utasok által a fedélzeten felejtett tárgyak, illetve a kézi poggyászban tartott értékcikkek elemelése.

Az autópályákra, pályaudvarokra jellemző „trükkös lopások” megjelentek Ferihegyen is, az erre szakosodott bűnözők különösen a magányos utasok figyelmetlenségét igyekeznek kihasználni.

A szervezett bűnözők kedvelik a gazdag utasokat. Egy japán üzletembertől közel 1 millió Ft-ot érő laptopját és fényképezőgépjét lopták el, egy diplomata feleségnek pedig különleges ékszereit emelték el, melyek közel 2,5 millió Ft-ot értek.

A trükkös lopás másik módja a gyakran előforduló „leszólításos módszer”, amikor a két elkövető közül egyik feltartja a kiszemelt áldozatot, mialatt a társa „lenyúlja” az értékeit.

A Ferihegyi lopások nem minden esetben a trükkös tolvajok számlájára írhatók. A bűnügyi nyomozóknak időnként szembesülni kell azzal, hogy egy-egy megtévedt reptéri alkalmazott a tettes.

Az alapos és kiterjedt nyomozásnak köszönhetően az esetek többségében kézre kerülnek a tettesek, ami különösen akkor vigasztalja a sértetteket, ha a lopott holmi is előkerül.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.