BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Obama nagyot szakított a pénzügyi válsággal

A pénzügyi válság előrehaladtával párhuzamosan az amerikai elnökválasztási kampány is halad. És utóbbiban is, jelentős átrendezések zajlottak le az elmúlt napokban. Obama javára.

Ennek oka pedig éppen a gazdasági kérdések előtérbe kerülése. Még a grúz válság kirobbanásakor sokan gondolták úgy, hogy az újabb nemzetközi konfliktus McCain kampányának kedvez. Ugyanígy a pénzügyi, gazdasági válság jelenleg – minden jel szerint – Obama malmára hajtja a vizet.

Obamát általában gyakorlottabbnak vélik gazdasági kérdésekben. McCain még szeptember 15-én, a Lehman Brothers összeomlásának napján azt mondta egy interjúban, hogy „az amerikai gazdaság alapjai sziklaszilárdak”. Ez, és még korábbi gazdaságról tett felemás kijelentései ahhoz vezettek, hogy ma már hiába beszél ő is „életünk legnagyobb pénzügyi válságáról”, nehezen hisznek neki ezügyben a szavazók. Obama, McCainnel ellentétben, tegnap még beszédet is mondott a szenátusban a szavazás előtt, felszólítva a honatyákat, voksoljanak a javaslat mellett.

A múlt pénteken tartott első elnöki vitának is Obama volt a győztese. Az este után megkérdezettek többsége szerint ő jobban érti az átlagemberek problémáit, nehézségeit. Így kerülhetett sor arra, hogy a közvélemény-kutatások alapján alapvetően átrendeződtek az erőviszonyok a két jelölt között.

A Gallup Daily Poll jelentése szerint ugyan országszerte még mindig csak 4 ponttal, 48-44 százalékkal áll a demokrata jelölt republikánus társa előtt. Azonban Amerikában nem feltétlenül a legtöbb szavazatot kapott jelölt lesz az elnök. Az elektori rendszer révén az egyes államokban kell megnyerni a választást, így „gyűjt” minden egyes jelölt elektorokat magának - aki több elektori szavazatot gyűjt, az lesz az elnök. A rendszer révén vannak olyan államok, ahol bármi történik, így is-úgyis Obamára, illetve McCainre szavaznak. Kettejük harcának fő mezei az ún. „hintaállamok” – és Obama az elmúlt héten itt szakított nagyot.

Hiszen eddig az országos szavazatok hiába ingadoztak bármely jelölt felé, nagyjából ugyanannyi elektorral bírtak. A legfrissebb közvélemény-kutatás alapján azonban Obama számos hintaállamban jelentős támogatottságot szerzett: azaz számos olyan elektort, aki eddig úgy tűnt, McCainné, megnyert, és jelenleg tetemes előnnyel vezet a kutatásokban. A már idézett Gallup felmérésben 353-185-re.

Ez azt jelenti, hogy olyan kulcsállamok, mint Florida, Ohio, Észak-Karolina és Virginia – ahol korábban McCain vezetését jelezték – most már halványkékként, azaz Obama-felé hajlóként vannak jelölve. Ráadásul a demokrata elnökjelölt szolidan tartja vezetését Pennsylvaniában és Michiganben is – melyek ugyancsak „hadiszíntérnek” számítanak.

Az egész átrendeződéshez hozzájárul még az is, hogy az Obama-kampány előtérbe helyezte Bill Clinton korábbi elnököt (aki tegnap éppen Floridában kampányolt). Clinton alatt (1993-2001) az amerikai költségvetés negatívból pozitívba fordult, és 2000-ben jelentős többlettel zárt. A 90-es évekre, Clinton éveire, mint prosperáló időszakra gondolnak vissza az amerikaiak. És ezt a jólétet most nagyon szeretnék viszontlátni.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.