BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Perceken múlott a robbanás a Nyugatinál - Tölgyesi Krisztián olimpikon előzeteseben

Tölgyesi Krisztián, ismert cselgáncsozó az a férfi, akinek az autójában október 23-án bombákat találtak a rendőrök. A bíróság tegnap elrejtőzéstől tartva elrendelte a letartóztatását.

Előzetes letartóztatásba helyezte tegnap a bíróság azt a budapesti férfit, akinek autójában három, időzítővel ellátott benzines gyújtóbombát találtak a rendőrök október 23-án a fővárosban, a Nyugati téri felüljáró alatt. A 33 éves Tölgyesi Krisztiánt, aki korábban válogatott cselgáncsozó volt, magyar bajnokként Magyarországot képviselte a 2000-es sydneyi olimpián, a rendőrség robbanószerrel való visszaéléssel gyanúsítja. Még pénteken részletes vallomást tett, ennek igazságtartalmát még vizsgálják a nyomozók.

„A bíróság azért döntött az előzetes letartóztatás mellett, mert úgy ítélte meg, hogy fennáll az elrejtőzés veszélye. Kiderült, hogy a lefoglalt eszközök másfél-két éve, még 2006 őszén készültek. Azóta rozsdásodtak egy fészerben. Ezért fontos, hogy szakértői vizsgálat bizonyítsa be, hogy milyen hatásúak lettek volna a bombák, ha felrobbanak” – nyilatkozta Tölgyesi Krisztián ügyvédje. Hozzátette: nem kizárt, hogy a robbanás ereje nem lett volna nagyobb, mint egy tűzijátéknak.

Tölgyesi Krisztián egy budapesti autószerelő-műhelyben dolgozott, ahol bombakészítésre alkalmas eszközöket találtak a rendőrök. A műhely tulajdonosa a férfi édesapja, aki oszlopos tagja a Lelkiismeret 88 nevű szélsőséges csoportnak.

Az autóban talált kilenc csőbomba kisebb kézigránátnak megfelelő hatást tudott volna kifejteni, ha működésbe lépnek. A további három, csőbombával kombinált távirányítású gyújtóbomba tíz méteres körben fejtette volna ki hatását. A kettős hatású szerkezet részben repesz, részben, hő- és lánghatás okozására lett volna képes. A benzinjellegű gyújtófolyadék műanyagkannákba volt töltve. A kocsiban találtak egy, a bombák sorozatindítására képes szerkezetet is, ezeket a szabványos, kereskedelmi forgalomban kapható eszközökből állították össze. A csőbombák töltete, az elsődleges vizsgálat szerint, pirotechnikai eszközökből kinyert pirotechnikai keverék volt.

A Nemzeti Nyomozó Iroda szóvivője egyelőre a nyomozás érdekében sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánta azt a sajtóhírt, miszerint, ha a házi készítésű robbanószerkezeteket máshol nem sikerült volna használni, akkor „B tervként” a WestEnd bevásárlóközpont előtt robbantottak volna. A volt cselgáncsozó olimpikon éppen két társára várt, amikor rajtaütöttek a szervezett bűnözés elleni osztály munkatársai. 

AS Network - Vég Márton-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.