BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Továbbra is "büntetlenül" lehet graffitizni – Nincs törvénymódosítás

Nem vette tárgysorozatba az Országgyűlés Alkotmányügyi, igazságügyi és ügyrendi bizottsága hétfői ülésén a Fidesz indítványát, amelynek alapján büntethető lenne a falfirkálás.

Nagy Gábor Tamás Fideszes képviselő azt javasolta, "falfirka elhelyezés" címen önálló tényállása legyen a Btk.-nak a graffitizés, amelyet elsősorban közérdekű munkával, vagy pénzbüntetéssel büntetnének. Mint mondta, javaslata azt célozza, hogy - önálló tényállássá téve a graffizitést - kinyilvánítsa a jelenség társadalomra veszélyességét, és azt, hogy a társadalom elutasítja a falfirkálást – írja a Népszabadság Online az MTI nyomán.

A javaslatot a kormány nem támogatta, mert a jelenlegi jogszabályok is büntetik a falfirkálókat, méghozzá a rongálás tényállása alapján. Turi-Kovács Béla (Fidesz) a törvénymódosítás szükségessége mellett foglalt állást, mert - mint mondta - a kormány jelenlegi politikája inkább bátorítja az elkövetőket. Hankó Faragó Miklós (SZDSZ) szerint azonban nem kell módosítani a Btk.-t, ha már jelenleg is bünteti a törvény a falfirkálókat.

Nagy Gábor Tamás ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy évente csak egy-két ügy jut el a bíróságig, az ügyészség - ha el is kapják az elkövetőket - általában ejti a vádat. Mint mondta, ezért szükséges, hogy - önálló tényállássá téve a falfirkálást - a törvény alkalmazói világos, egyértelmű útmutatást kapjanak a jogalkotótól, hogy nem tolerálható a graffitizés.

Mint mondta, javaslata benyújtása előtt áttekintette a nemzetközi gyakorlatot, és arra jutott, hogy ahol sikerült visszaszorítani a graffizitést, ott mindenhol szigorú szankciókat vezettek be, és kifejezték a jelenség társadalomra veszélyességét. A javaslat tárgysorozatba vételét 13 igen, 12 nem és 4 tartózkodás mellett elutasította a testület.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.