BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A saját tábor több mint 40 százaléka is elégedetlen a két nagy párttal

Az emberek rosszkedve nemcsak a gazdasági nehézségek okozta jövőképet színezi sötétre, hanem a pártokkal, a politikával kapcsolatos véleményüket is negatívan befolyásolja. Ennek látványos példáját adja, hogy egyre kritikusabban értékelik a kormányzat és vele együtt az ellenzék teljesítményét - áll a Szonda Ipsosnak a szombati Népszabadságban közzétett felmérésében.

A kormány munkájára ezúttal - egy százfokú skálán - 20 pontot adtak, az ellenzékére 29-et. Mindenki elégedetlen, nemcsak a másik oldalon lévő politikusok munkájával, hanem a sajátjaiéval is. Az MSZP hívei szerint a kabinet 42 pontot érdemel, s lényegében a Fidesz tábora is hasonlóan kritikus az ellenzéki teljesítménnyel (44 pont) - számol be a Hírszerző az MTI alapján.

A politikai elit iránti bizalomvesztést illusztrálja, hogy a népesség azon négytizede, amely jelenleg távol marad a pártok világától, kőkemény kritikát fogalmaz meg mind a kormánnyal, mind az ellenzékkel szemben: 16, illetve 18 ponttal illeti tevékenységüket.

A Fidesz a nyár eleje óta folyamatosan őrzi nagyjából 2,5 milliós táborát, az MSZP ugyanígy másfél millió hívét. Eléggé visszafogott mindkét párt bázisa, csökkent a részvételi hajlandóságuk. A Fidesz támogatói között rendszerint 70 százalék körüli arányban vannak a biztosan szavazni kívánók, ezúttal kevesebben mennének választani (62 százalék). Az MSZP-sek körében az elmúlt fél év átlagának megfelelő az aktivitási szint: 58 százalékos - áll a Szonda Ipsos felmérésében.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.