BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Lőtávolban Izrael - Irán új rakétát tesztelt

Teherán bejelentette: út típusú föld-föld rakétát tesztelt. A közlés azt is tartalmazta: az ország kész megvédeni magát bármilyen külső támadó ellen.

A Sejil nevű föld-föld rakéták "rendkívüli képességekkel rendelkeznek" – idézi az iráni védelmi miniszter nyilatkozatát a Washington Post. Mostafa Mohammad Najjar szerint az új típus kétezer kilométeres távolságot is képes megtenni, csaknem akkorát, mint a Shahab 3-ok.

A kétezer kilométeres hatótávolság lehetővé teszi Irán számára, hogy elérje Izraelt és az Öbölben található amerikai támaszpontokat. Az új rakéta-teszt végrehajtása azután következett, hogy Barack Obama lehetségesnek nevezett egy Irán ellen irányuló támadást. Az amerikai elnök leszögezte: nem engedhető meg, hogy Teherán atomfegyverhez jusson.

"Csak olyan országok ellen használjuk, amelyek agressziót követnek el az iszlám köztársaság ellen" – hangsúlyozta a védelmi miniszter, aki nem nevezett meg egy államot sem. Az irániak pár nappal korábban egy másik, Sámen nevű rakétatípust teszteltek az iraki határ közelében.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.