BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nem a levegő lett rosszabb, hanem a határértékek szigorodtak

Tegnap életbe lépett a szmogriadó tájékoztatási fokozata Budapesten, mivel szálló por koncentrációja két egymást követő napon meghaladta a tájékoztatási küszöbértéket (75 mikrogramm/m3) - áll a Főpolgármesteri Hivatal közleményében.

A Főpolgármesteri Hivatal ismét felkéri a budapestieket, hogy önkéntesen korlátozzák a kétütemű benzinmotorral és dízelmotorral hajtott gépjárművek valamint a szén- és olajtüzelésű fűtőberendezések használatát. Emellett felkérik a szilárd- és olajtüzelésű erőművek üzemeltetőit, hogy önkéntes intézkedéssel kibocsátásukat 25%-kal korlátozzák. További intézkedésig tilos a nyílt téri égetés Budapesten.

A rákospalotai Hulladékhasznosító Műben már bevezették az önkéntes korlátozást és üzemen kívül helyezték az egyik kazánt. Budapest egész területén tilos a nyílt téri égetés. Az előrejelzések szerint nem várható a szálló por koncentráció további romlása, így újabb korlátozásokat várhatóan nem kell bevezetni. A mai napon is fennáll az a feltétel, amit az új jogszabályok rögzítenek. A fővárosi légszennyezettségi állapotot folyamatosan mérő műszerek ellenőrzött adatai alapján, a szálló por (PM10) mért adatai a mai napon a város több pontján is meghaladják a tájékoztatási küszöbértéket (75 µg/m3), így például a Teleki téren, az Erzsébet téren és Nagytétényben.

Az OMSZ előrejelzései szerint a nap folyamán a főváros térségében nem várható a szállópor koncentráció romlása. Hétvégén, a forgalom és az ipari termelés csökkenése miatt javulásra lehet számítani.

A helyzet értelmezéséhez fontos tudni, hogy nem a levegő minősége lett hirtelen rosszabb Budapesten, hanem a határértékek szigorodtak radikálisan október 25-étől. Egy hete az Európai Unió legszigorúbb szabályozása érvényes Magyarországon, csak Svájcban van hasonló. A kötelezően figyelt légszennyező anyagok határértékeit miniszteri rendelet rögzíti a környezetvédelmi törvény szerint, ez változott a közelmúltban.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.