BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A cégvezetők példát vehetnének Obamáról! Mesteri, amit csinál

Ha Barack Obama egy cég vezérigazgatója lenne, már most rengeteg dícséretet érdemelt volna üzletvezetési stílusa miatt - mondják szakértők.

A leendő elnök nyugodt kéztartását és higgadt viselkedését sok igazgató eltanulhatná tőle - idéz a Reuters menedzsment-tanácsadókat.

"Mesteri, amit csinál" - mondja egy tanácsadó professzor. "Az elveit mindenki ismeri, és rengeteg időt szán arra, hogy valóban azzal foglalkozzon, amivel ígérte, hogy törődni fog."

Van egy másik tulajdonsága is Obamának, amivel vezérigazgatók ritkán rendelkeznek: tisztában van erősségeivel és gyengeségeivel - mondja egy személyi tanácsadó. Ez megmutatkozik kabinetje összeállításában: ahol számos veteránt és tapasztalt politikust állított maga mellé. "A vállalatokban gyakran gyengeségeinkre koncentrálunk és folyton azokat próbáljuk kijavítani, azokon dolgozunk... Az igazán jó vezetők azonban arra fókuszálnak, amiben igazán sikeresek, és más módokat keresnek hátrányaik leküzdésére."

A szakértők külön kiemelik, hogy Obama kormányába olyan embereket is bevont, akik könnyen lehet, hogy ellentmondanak majd neki.

Szerintük ugyancsak példamutatóan kezelte az előválasztások első fordulójában elszenvedett New Hampshire-i vereségét, valamint "szakítását" lelkészével, Jeremie Wrighttal. "Érzelmi kompetenciájából" van mit eltanulni, mondják.

Persze az elemzők nem haboznak kijelenteni: Obama megítélése még mindig csak kezdetleges, hiszen kabinetje összeállításán túl még nem sokmindent csinált. Továbbra is fennáll a veszélye, hogy a választási kampányban "túl sok változást" ígért - és szavazói végül csalódni fognak benne.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.