BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A PSZÁF idén kiemelten figyeli a külföldi anyabankok tevékenységét

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) a 2009. évi prioritásai között említi azt, hogy fokozattan figyelemmel kíséri a magyarországi bankok külföldi tulajdonosainak tevékenységét; azt hogy történik-e jelentős tőkekivonás például az anyaintézmény megmentése érdekében, hogyan változnak a profitelvárások, vagy miként határozzák meg a Magyarországon követendő stratégiát.

A PSZÁF ezt a külföldi anyaintézménnyel rendelkező magyar pénzügyi intézmények számával és jelentős nagyságával indokolja a 2009. évi prioritásokról közzétett publikációjában. A tőkepiaci felügyelet ebben hangsúlyozza, hogy folyamatosan figyelni kell magyar pénzügyi intézmények anyaintézményeit, hogy mennyire és hogyan avatkoznak bele azokba a folyamatokba, amelyek közvetlenül a magyar piacokat is érintik.

A PSZÁF a likviditást, az üzleti stratégiát, a hitelkockázatot és a tisztességes piaci magatartást jelöli meg a jövő évi prioritásaiként, amelyek meghatározásának középpontjában a pénzügyi válság, illetve annak kezelése áll. Tavaly már szerepelt a prioritások között a likviditás, de a pénzügyi válság miatt a felügyelet ezt továbbra is kiemelten kezeli. A PSZÁF véleménye szerint ugyanis nem zárható ki, hogy időnként újból gyorsan és jelentős mértékű bizalomhiány léphet fel a pénz- és tőkepiacon, különösképpen a globálisan lényeges szerepet betöltő szolgáltatók némelyikének esetleges válsága esetén. Fontos kérdés, hogy ilyen esetekben számítani lehet-e a jegybankok és kormányok fellépésére, amely csillapíthatná a pénzügyi piacokon keletkezett zavarokat, illetve átmenetivé tehetné a nagyobb kilengéseket.

A likviditási problémák felvetik annak a lehetőségét is, hogy az egyes pénzügyi csoportok tagjai között olyan transzferekre kerülhet sor, amelyek során a nem betétgyűjtő intézményektől történik elvonás a betétgyűjtők részére, ami a nem betétgyűjtő vállalkozásaiknál okozhat problémákat. A válság miatt különösen fontos területnek ítéli a PSZÁF a pénzügyi intézmények stratégiáját, hiszen a következő időszakban számítani kell a globális pénzügyi szektor jövedelmezőségének és belső tőketermelő képességének tovább csökkenésre, miközben egyre nehezebbé válik a külső forrásból történő tőkebevonás. Ennek nyomán könnyen előállhatnak fizetési problémák, amelyek negatívan hathatnak a pénzügyi szektor intézményi stabilitására.

A felügyelet megjegyzi, hogy a magyar pénzügyi szektor, elsősorban pedig a bankok számára kulcsfontosságú külföldi finanszírozási és tőketámogatás 2008. decemberének közepén rendelkezésre állt. Ennek fenntartásához az szükséges, hogy a magyar szolgáltatók jövedelmezősége tartósan versenyképes legyen más, rendelkezésre álló felhasználási lehetőségekkel. Ebből a szempontból jelentős kockázatot jelenthet a magyar pénzügyi szektor jövedelmezőségének mérséklődő irányzata - hangsúlyozza a PSZÁF. A jelenlegi helyzetben számítani kell a pénzügyi szektor hitelkockázatainak növekedésére is a jelentős piaci kockázatok mellett. Ezért szükséges a hitelezési feltételek szigorítása, a körültekintőbb hitelbírálat és a felelős hitelezés normák betartatása.

A PSZÁF szerint figyelmeztető jel a lakossági eladósodottság magas szintje és gyors növekedése, az ingatlanpiaci kereslet visszaesése és a deviza árfolyamok tartós elmozdulása. Ebbe a sorba tartozik az is, hogy a közép-kelet-európai banki kihelyezések rendkívül gyorsan növekedtek és a magyar gazdasági növekedés tartós alacsony szinten marad. A piaci turbulenciák esetén megnő a tisztességtelen magatartás veszélye és növekszik a törvényszegéseknek, a csalásoknak, az információval való visszaéléseknek, a bennfentes kereskedésnek, a fogyasztók megtévesztésének esélye. Ilyen lehetőségnek tartja a PSZÁF például az etikátlan betéti kampányokat különös tekintettel a magyar lakosság pénzügyi kultúrájának alacsony szintjére.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.