BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

"TGM megsérti Izraelt" - "Írását Bayer Zsolt is megirigyelhetné"

A Népszabadság Fórum rovatában Kartal Zsuzsa író Tamás Gáspár Miklós korábbi cikkére válaszolva leszögezi: ki kellett volna jelentenie, hogy az izraeli nőknek és gyermekeknek is jár a védelem. Ugyanitt Gadó János szociológus úgy vélekedik: a filozófus Izrael rituális megbélyegzésében vesz részt.

"Az érdek és remény nélküli ellenállás becse, fénye megkopott" - írja a szerző. Aha. A virtigli értelmiségi kötelessége tehát nem a megfontolt elemzés, a lehetőségek felmérése, az összetett megoldások kidolgozása. Az ő kötelessége a permanens felháborodás, ellenállás, harc.

A gázai háborúval a főfoglalkozású ellenálló értelmiségi klassz, új ellenállnivalót talált magának: most aztán úgy felháborodhat, olyanokat mondhat Izraelre, hogy azt Bayer Zsolt is megirigyelheti. Izraelre rituális megbélyegzését ma olyan független értelmiségiek gyakorolják, akiknek a társaságára igazán büszke lehet – írja Gadó János szociológus, a Szombat szerkesztője a Népszabadságban. A szerző Tamás Gáspár Miklós január 14-én megjelenő cikkére reagál.

A magyar ugaron az áruló írástudók cinkos hallgatása közepette egyetlen reménysugár melegíti szívünket: a Jobbik rendezvényei. Itt még él a TGM által hiányolt "demokratikus szenvedély". A palesztin követség előtt rendezett rokonszenvtüntetésen végre föllelhettük azokat a független értelmiségieket, akiknek volt merszük fölháborodni, ellenállni, a kirekesztést is fölvállalva hangot adni a gyáva tömegemberek által agyonhallgatott véleménynek, miszerint: "Vesszen Izrael!, Halál a zsidókra!". Írástudók, csatlakozzatok, tegyétek jóvá árulásotokat – zárja levelét Gadó János.

Ugyanebben a rovatban Kartal Zsuzsa Aránytalan támadás címmel reagál a filozófus cikkére. Mint írja, TGM-nek arra a harminc másodpercre kellene gondolnia, amely alatt egy zsidó civilnek el kell rejtőzni a Hamasz rakétái elől. Azokra az évtizedekre, amelyek alatt egy anya sem lehetett biztos benne, hogy gyermeke épségben tér haza az iskolából, egy apa sem, hogy felesége a bevásárlásból, egyetlen ember se, hogy a munkahelyéről. TGM úgy fogalmaz, hogy akik (többek között) a Hamasz "tagadhatatlan" nőgyűlöletét emlegetik, azok "brekegnek". Ezt a szót használta a kiváló tollú, nyelvezetére oly kényes tudományos kutató. Ugyanazt, amellyel a jobbszélről torkollták le az amerikai nagykövet asszonyt, aki az antiszemitizmus ellen szólalt föl.

Nem vádolom TGM-et sem filo-, sem antiszemitizmussal, amiért sértő kifejezésekkel ("korlátolt katonák és titkosszolgálati káderek") illeti Izrael neki ellenszenves vezetőit, de azért illett volna leszögeznie: az izraeli nőknek és gyermekeknek is jár védelem az erőszak ellen nemcsak a családon belül, hanem a családon kívül is – szögezi le Kartal Zsuzsa.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.