BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

2011 végére kivonulnak az amerikai katonák Irakból

Egy kormányzati informátor szerint Barack Obama ma bejelenti: az amerikai haderő 2011 végére teljesen elhagyja Irakot. Jelenleg 142 ezer amerikai szolgál az országban, az iraki konfliktus eddig 4 250 katona életét követelte.

Barack Obama az Észak-karolinai Camp Lejeune-ben található haditengerészeti bázison jelenti be, hogy az amerikaiak iraki katonai missziója 2010 augusztus 31-én véget ér.

A csapatok többsége eddig az időpontig elhagyja az országot, a teljes csapatkivonás pedig 2011-ig megtörténik – írja az AFP egy kormányzati informátorra hivatkozva.

A tervezett bejelentés szerint szeptembertől az amerikai katonák harci tevékenység helyett az iraki biztonsági erők kiképzésében, felszerelésében segédkeznek és célzott terroristaellenes akciókat hajtanak végre a helyi nyomozóhatóságokkal. A jelenlegi 142 ezerhez képest ekkortól 35-50 ezer amerikai szolgál majd Irakban.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.