BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

"Zűrös a roma ösztöndíjak kifizetése" - Véli a Roma Sajtóközpont

Több mint egy hónapos csúszással, de a héten megkapták ösztöndíjaikat a Magyarországi Cigányokért Közalapítványnál (MACIKA) pályázó roma diákok. Ugyanakkor a tavaly év végén az Oktatási és Kulturális Minisztérium pályázatára jelentkező, költségtérítéses képzésre járó roma egyetemisták ösztöndíja még mindig nem érkezett meg – tájékoztatta a Roma Sajtóközpontot egy érintett diák.

Elutalták illetve kipostázták a roma diákok ösztöndíjait – tudta meg a Roma Sajtóközpont. A 2008/2009-es tanévre megpályázott összegekhez most is tanulmányi eredménytől függően juthattak a diákok. A most osztható keret 564 millió forint, ez mintegy 269 millióval több az előző évinél (274,8 millió Ft) – tájékoztatott Szirmai István a Szociális és Munkaügyi Minisztérium főtanácsosa.   

Ahogy arról a Roma Sajtóközpont korábban beszámolt: a roma ösztöndíjak kifizetése az idén is késett, most csaknem másfél hónappal, bár az elbírálásuk a Magyar Cigányokért Közalapítványnál időben megtörtént. A sajtóközpont információi szerint a szociális tárca a gazdasági válság hatására csúsztatta el a kifizetéseket, bár ez a minisztériumban senki sem akarta sem cáfolni, sem megerősíteni. A Roma Sajtóközpont által korábban megkérdezett ösztöndíjas roma egyetemisták és főiskolások arról számoltak be: óriási gondot jelentett, hogy félévkezdésre nem kapták meg a pénzüket.

 A problémát leginkább az okozta, hogy bár a pályázati kiírás szerint a jelentkezőknek már december végén értesítést kellett volna küldeni arról, hogy a nyertesek között vannak-e, azonban ezt senki sem kapta meg. A diákok most onnan tudták meg, hogy nyertek-e, hogy megérkezett-e a héten a pénzük. Mivel azonban legkésőbb február hetedikéig a legtöbb felsőfokú oktatási intézménybe be kellett iratkozni az idei félévre, többen diákhitelt vettek fel, hogy folytatni tudják tanulmányaikat. Ennek kamata mindenképpen a hallgatókat terheli. A szociális minisztérium tájékoztatása szerint a késlekedés ellenére senki sem maradt ki az iskolából. 

Ugyanakkor egy érintett egyetemista arról tájékoztatta a Roma Sajtóközpontot, hogy még mindig nem kaptak sem pénzt, sem értesítést azok a roma hallgatók, akik az ugyancsak tavaly december 31-ei határidővel az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM) a „Költségtérítéses képzésben résztvevő roma fiatalok támogatására a 2008/2009. tanév első félévére vonatkozóan” címmel kiírt pályázatra jelentkeztek.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.