BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Harckészületségben - Észak-Korea háborút indít, ha akadályozzák a műhold fellövését

Észak-Korea teljes harckészültségbe helyezte hadseregét, amint Dél-Korea és az amerikai csapatok megkezdték szokásos éves hadgyakorlatukat. A kommunista ország közölte: hadat üzen, ha megpróbálják megakadályozni, hogy fellője első kommunikációs műholdját.

Észak-Korea déli szomszédja és az amerikai csapatok közös hadgyakorlatára válaszolva teljesen megszüntette a kommunikációt Dél-Koreával és az invázió előkészítésének nevezte a gyakorlatot – tudósít az AFP.

Pyongyang szerint a korábbinál nagyobb számban és hosszabb ideig vesznek részt az "agresszorok" a gyakorlatban. "Kitör a háború, ha az imperialista Egyesült Államok és Dél-Korea bábhadserege támadásra készül" – közölte a kommunista ország.

Az idei – defenzívnek nevezett – hadgyakorlatban 26 ezer amerikai és mintegy 30 ezer Dél-koreai katona, valamint egy repülőgép-anyahajó vesz részt. Az erődemonstrációra a feszültség tetőpontján kerül sor: Észak-Korea jelenleg készül hivatalosan kommunikációs célokat szolgáló műholdjának fellövésére.

Mind Szöul, mind Washington úgy véli, a fellövés valódi célja a Taepodong-2 nagy hatótávolságú rakéta tesztelése. Észak-Korea közölte: ha megsemmisítik békés, kommunikációs célokat szolgáló műholdjukat, az háborút jelent.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.