BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Lezárták! Kordonok a Kossuth téren és Gyurcsány házánál

A Köztársasági Őrezred lezárta a miniszterelnöki rezidencia környékét. A II. kerületi Szemlőhegyi út érintett szakaszának zárását a kialakult belpolitikai helyzet adta esetleges kockázatokkal indokolják.

A Köztársasági Őrezred indoklása szerint "a kialakult belpolitikai helyzetre tekintettel nem zárható ki, hogy a védett rezidencia környezetébe engedélyezett vagy spontán demonstrációk során, illetőleg azt követően nem alakulnak ki olyan magatartások, melyek jelentős kockázati tényezőt jelentenek a rezidencia és így a védett személy biztonságára"  - írta a Népszabadság Online.

A Köztársasági Őrezred vezetője arra kérte a budapesti rendőrfőkapitányt, hogy a zárással kapcsolatos intézkedést "további indokolt mértékű ideiglenes forgalomkorlátozási, közrendvédelmi és bűnmegelőzési intézkedésekkel egészítse ki."

A lezárt rész pontosan a II. kerület Szemlőhegyi út Fajd utca és a Józsefhegyi út közötti szakaszán, a Szemlőhegyi út 40. és 48., és a Szemlőhegyi út 33/A és 37. számok közötti terület. Az őrezred szerint a zárás helyének pontos meghatározására azért van szükség, hogy mindenki előtt nyilvánvaló legyen, hol gyakorolhatja korlátozás nélkül a gyülekezési jogát, vagy tarthat egyéb nyilvános rendezvényt.

Kedden éjfélig biztosan körül lesz kordonozva a Parlament közvetlen környéke is. A zárást - az indoklás szerint - szintén a kialakult belpolitikai helyzet miatt rendelte el a Köztársasági Őrezred. A II. kerületi, miniszterelnöki rezidencia környékéhez hasonlóan a Kossuth téren is vasárnap óta van zárás, de míg a Szemlőhegyi úton április 5-ig, a Parlamentnél csak kedd éjszakáig tartják fenn a kordonozást.

A Köztársasági Őrezred ettől függetlenül tovább is kint hagyhatja a kordonokat, ha ez szükségesnek mutatkozik. Az őrezred indoklása szerint "A kialakult belpolitikai helyzet következtében spontán megmozdulások, demonstrációk várhatóak a Kossuth téren, illetve annak közvetlen környezetében. Az elmúlt időszakok eseményeire való tekintettel nem zárható ki olyan személyek, szervezetek megjelenése a védett objektumnál, melyeknek kifejezett célja a rendzavarás lehet".

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.