BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Szeptemberre tizenkétezer katona hagyja el Irakot

Néhány órával azután, hogy egy öngyilkos merénylő harminc áldozatot követelő támadást hajtott végre, az amerikai hadsereg bejelentette: szeptemberre 12 ezer katona hagyja el Irakot. Ezzel 120 ezerre csökken az országban tartózkodó katonák száma.

A tizenkétezres csökkentéssel 120 ezer alá csökken az Irakban tartózkodó amerikai katonák száma. A csapatok elsősorban a korábban a harc középpontjának számító Bagdad és Anbar tartományokból vonulnak ki – jelenti az AP. David Perkins tábornok, az amerikai hadsereg szóvivője szerint Irakban a biztonság sokat javult, az erőszakos cselekmények aránya 2003 óta a legalacsonyabb, a helyzet mára stabilizálódott.

Nem sokkal a csapatkivonás bejelentése előtt egy öngyilkos merénylő támadása harminc embert ölt és hatvanat sebesített meg, hónapok óta nem került sor ilyen súlyos merényletre. Perkins tábornok a sajtótájékoztatón ezt azzal magyarázta, hogy a militánsok menekülnek az amerikai erők elől. A tábornok leszögezte: tisztában vannak azzal, hogy az al-Kaida továbbra is igyekszik megtartani harcálláspontjait Irakban.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.