BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Balázs Péter: Kár, hogy a választás a belpolitikáról szól

Sajnálatos, hogy az európai parlamenti választásokat néhány párt egyfajta belpolitikai helyzetről tartott közvélemény-kutatásként kezeli Magyarországon - mondta Balázs Péter külügyminiszter egy budapesti konferencián hétfőn.

A külügyminiszter a GKI Gazdaságkutató Zrt. által szervezett, az Európai Unió poszt-lisszaboni stratégiájáról szóló konferencián tartott nyitó beszédében kifejtette: az európai parlamenti választás egy kiemelkedően fontos európai esemény, s ennek megfelelően elsősorban európai kérdésekről, témákról kellene szólnia.

Balázs Péter leszögezte: az április közepén alakult új magyar kormány gazdasági programja logikus, szükséges, átlátható és megvalósítható lépéseket tartalmaz. Úgy vélte, a program kedvező piaci fogadtatását jelzi többek között a forint árfolyamának stabilizálódása és a Budapesti Értéktőzsde emelkedése is.

A külügyminiszter úgy vélte, Európának meg kell találnia azokat a területeket, gazdasági ágazatokat, amelyekben globálisan vezető szerepet tölthet be. Nem lehet mindenben elsőnek lenni - mondta.

 Balázs Péter szerint az elmúlt hónapok újfent megmutatták, hogy a nemzeti kormányok még mindig nagyon erősek. Semmi sem helyettesítheti a nemzeti szintet az európai döntéshozatalban - hangsúlyozta.

Úgy vélte, további kihívást jelent az Európai Uniónak, hogy megtalálja a helyét a G20-ak felemelkedése által átformált nemzetközi politikai környezetben, tisztázza a viszonyát a húszak csoportjával.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.