BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Egy EU-biztos lesz Litvánia államfője

A független Dalia Grybauskaite nyerte meggyőző fölénnyel az elnökválasztást Litvániában az exit pool szerint, s ezzel az Európai Bizottság pénzügyi tervezésért és a költségvetésért felelős tagja lesz az első női államfője az országnak.

A vasárnap tartott első választási fordulót, a helyi idő szerint 20 órás urnazárást követően nyilvánosságra hozott, a leszavazott polgárok megkérdezése alapján készített felmérés szerint az 53 éves Grybauskaite a voksok 67,9 százalékával megnyerte az elnökválasztást, vagyis még a várakozásokat is felülmúló többséggel győzött - számol be az inforadio.hu az MTI alapján.

Litvániában az öt esztendőre választott államfőnek nincs végrehajtói hatalma, legfőbb feladatai a kormány külügyi, védelmi és igazságügyi politikájának kontrollja, és jelentős befolyással bír az ország gazdaságpolitikájára is, megvétózhatja a költségvetést érintő törvényeket.

Grybauskaite legnagyobb riválisa is messze mögötte végzett: az előzetes adatok szerint Algirdas Butkevicius, a Szociáldemokrata Párt vezetője a szavazatok 11,8 százalékát szerezte meg.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.