BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Járványhiradó: 1084 fertőzött, Magyarország készen áll

Hamarosan megkezdődhet a sertésinfluenza elleni vakcina kifejlesztése Magyarországon is, a szakemberek szerint ezt még nem kell elsietni

Alapvető különbség az új típusú és a szezonális humán influenzavírus között, hogy míg az előbbi ellen a lakosság jelentős része, az utóbbi ellen csak kis része védtelen - mondta az InfoRádiónak az Országos Tisztifőorvosi Hivatal járványügyi főosztályvezetője.

Ócsai Lajos hozzátette: a szezonális influenza vírusa a lakosság 3-5 százalékánál okoz megbetegedést, egy világjárvány esetében ez az arány 40-50 százalék is lehet.

Mexikó a jövő héten visszatérhet a normális kerékvágányba

Mexikóban stabilizálódik a helyzet az új vírus okozta influenzajárvány nyomán Felipe Calderón elnök szerint, de az iskolák csak a jövő héten nyílnak meg, miközben az egyetemeken már csütörtöktől újra kezdődhet az oktatás.

Calderón hétfő esti nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy országában "immár létrejöttek a feltételek ahhoz, hogy megnyíljon az út a helyzet normalizálódásához", miután stabilizálódik a járványügyi helyzet. Egy korábbi intézkedés nyomán Mexikó fővárosában már szerdán újra kinyithatnak a vendéglők. A múzeumok, könyvtárak és kegyhelyek kapui csütörtökön nyílnak meg, és a legújabb döntés értelmében - amelyet Calderón elnök jelentett be - ekkor újrakezdődhet a felsőfokú oktatás is.

Jövő héten érkezik a vakcina-alapanyaga Magyarországra

A tervek szerint jövő héten érkezhet meg a A/H1N1-es vírustörzs az Egészségügyi Világszervezet (WHO) magyarországi referencialaborjába, és ezzel megkezdődhet az ellenszérum elkészítése - mondta kedden az Országgyűlésben napirend előtt az egészségügyi miniszter. Székely Tamás azt ígérte: mire Magyarországra érkezik a járvány, addigra készen lesz a vakcina.

A szakminiszter elmondta azt is: az utolsó adatok szerint 1084 igazolt vírusos fertőzöttről tudnak a világban, összesen 20 országban - ebből 10 európai állam. A kontinensen Spanyolországban van most a legtöbb beteg, összesen 54. Székely Tamás hangsúlyozta: a magyar kormány a pandémiás tervnek megfelelően járt el a vírus megjelenése óta. Így például azonnal feltöltötték az esetlegesen szükséges gyógyszerekből a készleteket, amelyek jelenleg megfelelő mennyiségben rendelkezésre állnak - tette hozzá.

A ferihegyi repülőtéren felszerelt hőkamerák előtt az üzembe helyezésük óta 3200 ember haladt el, és 97 gyanús személyt vizsgáltak meg, de egyikük esetében sem az új influenzáról volt szó.

Nem kell sietni a vakcinával! 

Az amerikai járványtani intézet vezetője szerint az új A(H1N1)-es influenza tovább fog terjedni, és világméretű járványt okoz majd, de egyelőre nincs szükség elkezdeni a védőoltás gyártását.

Ehelyett a világ egészségügyi szakemberei azt fogják figyelni, hogyan módosul a vírus a déli féltekén, amely most lép a téli influenzaszezonba.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.