BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kit érdekel az EP-választás?

Az uniós polgárok 53 százalékát nem érdekli a június 4–7. között rendezendő európai parlamenti választás – derül ki a TNS Opinion által készített felmérésből.

Márpedig a lisszaboni szerződés 2010. januárra remélt életbelépésével tovább bővülnek az uniós törvényhozás – ma sem csekély – jogosítványai, és az élet minden területén nagy jelentőségű döntéseket hoznak 2009–14 között a most megválasztandó képviselők.

„Egyáltalán nem érdeklődik” a voksolás iránt a TNS által megkérdezettek 18 százaléka, további 35 százalék pedig „inkább nem érdeklődik”. Ugyanígy 35 százalék nyilatkozott úgy, hogy „inkább érdeklődik” a választás iránt, viszont mindössze 11 százalék azoknak az aránya, akik „nagyon érdeklődnek”.

A kelet-közép-európai tagállamokban az átlagnál is nagyobb az apátia: Magyarországon például 60:39 arányú többséget alkotnak a nem érdeklődők.

Nyugat-Európában a briteket foglalkoztatja a legkevésbé a választás. A megkérdezettek legalább egyharmada egyik tagországban sem tudott olyan témát mondani, amellyel az EP-képviselőknek foglalkozniuk kellene a hivatali idejük alatt.

A cikk teljes terjedelemben - várható vitatémákkal és az EP legutóbbi döntéseivel - itt olvasható

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.