BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A koreai atomprogram teljes felszámolását követeli az USA

Hillary Clinton a kínai, japán, orosz és Dél-koreai kollégáival történő egyeztetés során kijelentette: visszafordíthatatlan, igazolható lépéseket vár Észak-Koreától az atomprogram felszámolása terén.

Az amerikai külügyminiszter az AP-nek nyilatkozva elmondta: teljesen világos az álláspontjuk – ha Észak-Korea beleegyezik atomprogramjának visszafordíthatatlan felszámolásába, kedvezményeket és lehetőségeket kap a kommunista ország, beleértve a nemzetközi kapcsolatok helyreállítását. Ebben az esetben – fogalmazott Hillary Clinton – Észak-Korea népe szebb jövő elé nézhet.

A külügyminiszter kiemelte: nem akarnak újabb eredménytelen tárgyalássorozatba kezdeni, ezért igazolható és utólag vissza nem fordítható lépéseket várnak el.

Ezek között említett a Yongbyonban található atomreaktor felszámolását, valamint az ország teljes plutónium készletének átadását. Clinton hozzátette: tisztában van azzal, hogy Washington nehezen érheti el céljait, miután Észak-Korea a múlt évben kivonult a Japánt, Kínát, az Egyesült Államokat, Oroszországot és Dél-Koreát egybefogó hatoldalú tárgyalásokról.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.