BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nem 800 ezerre büntetik a mobilozó sofőrt! Maximum 20 ezret kell fizetni

A szaktárca cáfol: nem jár 800 ezer forintos büntetés annak a sofőrnek, akit vezetés közben mobilozáson kap rajta a rendőrség. Ezért a vétségért maximum 20 ezer forint róható majd ki.

Félreértés volt az a tegnapi sajtóinformáció, mely szerint akár 800 ezr forintra is büntethető az a sofőr, aki vezetés közben mobiltelefonozik.

Az igazságügyi és rendészeti minisztérium szerint az igaz ugyan, hogy a helyszíni bírság gyakorlatát felfüggesztik, ám ezzel párhuzamosan szabálysértés helyett a vétség kategóriába sorolják át a menet közbeni mobiltelefonálást, a bukósisak, a biztonsági öv és a gyermekülés  használatának elmulasztását.

Azaz maximum 20 ezer forint szabható ki büntetésül augusztus 1-től a vezetés közbeni mobiltelefon-használatért:  

- lakott területen belül tízezer,

- lakott területen kívül tizenötezer,

- autóúton-autópályán húszezer forint lesz a bírság.

Európában a vezetés közbeni mobilozásért Olaszországban kell a legtöbbet, több mint 160 ezer forintot fizetni. De Spanyolországban is több mint 80 ezer forint a felső határ.

100 euró alatt büntetnek a legtöbb helyen, így Dániában, Franciaországban, Luxemburgban, Lengyelországban, Svájcban.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.