BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Csúcs energiaszintet ért el az "ősrobbanás gép"

A genfi nagy hadronütköztető (LHC) ma megdöntötte a korábbi rekord energiaszintet – közölte az üzemeltető Európai Nukleáris Kutató Központ (CERN).

Ma a kora reggeli órákban a hatalmas építményben száguldó protonok 1,18 TeV-ra (tetraelektronvoltra) gyorsultak. Ezzel megdőlt a korábbi, 0,98 TeV-os rekord, amit a chicagói Fermi laboratórium állított be 2001-ben – tudósít az AP a CERN közlése alapján.

A szervezet igazgatója jelentős sikerként értékelte a mai teljesítményt, de – mint fogalmazott – egyelőre a jégben tartja a pezsgőt. A CERN célja, hogy ennél nagyságrendekkel magasabb, mintegy 7 TeV-os energiaszintet érjen el, ezzel modellezve az ősrobbanást követő 1 trilliomod másodpercben történteket.

A kutatók a 27 kilométeres alagútban végrehajtott részecskegyorsítási kísérletekkel szeretnének megérteni olyan jelenségeket, mint a sötét anyag vagy a szuperszimmetria. Az igazi áttörést a 3,5 TeV-os szint jelenti, amit a tervek szerint a jövő év első felében ér el a hadronütköztető.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.