BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Stumpf: az egyéni kerületekben dől el a Fidesz-kétharmad

A Fidesz kétharmados győzelménél is nagyobb meglepetés lenne, ha a jövő évi választáson a Jobbik legyőzné az MSZP-t - mondja Stumpf István politológus a Vasárnap Reggel című hetilapnak adott interjújában. A szakember szerint a szocialista pártban ma nincs olyan politikus, aki véghez tudná vinni a politikai arculatváltást.

Vasárnap Reggel: - Hogyan lehet megvonni az idei év politikai mérlegét?

Stumpf István: - Már a 2008-as népszavazás után megpecsételődött a szociálliberális koalíció sorsa, ezt az európai parlamenti választás mintegy megkoronázta. Gyurcsány Ferenc olyan viharos gyorsasággal távozott a hatalomból, mint ahogyan jött, a pártelnökségről való lemondása nagyfokú zavarodottságról tanúskodott. Az operettízű miniszterelnök-keresés is azt mutatta, senki sem vállalkozik szívesen egy olyan veszteségminimalizáló stratégiára, amit végül Bajnai Gordon válságmenedzselés címén elvállalt. Összességében a 2009-es év a baloldal történelmi megroppanásának, a Fidesz elsöprő politikai sikerének és a radikális jobboldal bejelentkezésének az éve. 

- Mit tud csinálni ebben a helyzetben a kormánypárt? Mi lehet az MSZP „esélye”?

Stumpf István: - A választók meg fogják őket büntetni az ország eladósításáért, a korrupció elburjánzásáért, a közigazgatás szétzilálásáért és a megoldatlan szociális problémákért. A párt fiatalabbjai nem akarnak felsorakozni a bukott pártvezetés mögött, amelyik még most is leosztja a választási listás pozíciókat, és semmilyen érdemi üzenetet nem küld a baloldali szavazóknak. Én a szocialisták helyében szervezett és tervezett visszavonulást gondolnék végig. Egyértelművé tenném, mire törekednék ellenzékben, milyen eredményeket hangsúlyoznék, és milyen hibákat ismernék el az elmúlt időszakból.

- Kik lehetnek azok a politikusok, aki ezt képesek lennének megtenni a pártban?

Stumpf István: - Szerintem ma nincsenek az MSZP-ben ilyen politikusok a frontvonalban.

- És Mesterházy Attila?

Stumpf István: - Ő a kármentés embere, kompromisszum a parlamenti helyekre aspiráló szocialista érdekcsoportok között. Nem tudni, hogy állandó szereplő lesz-e, vagy csak átmeneti figura.

- Milyen választási eredménnyel számolhat az MSZP?

Stumpf István: - Tizenöt és huszonöt százalék közötti eredmény valószinűsíthető attól függően, hogy az előbb említettek közül melyik mentalitás érvényesül a pártban.

- A Fidesz problémái sokkal irigylésre méltóbbak. Esetükben az a kérdés, meglesz-e a kétharmad, vagy be kell érniük a sima többséggel.

Stumpf István: - Ha egyéniben az első forduló után sikerül több mint száz mandátumot szerezniük, akkor meglehet a kétharmad. Márpedig van esélye a Fidesznek arra, hogy egyéniben megszerezze a mandátumok 90-95 százalékát. A jelenlegi adatokat figyelembe véve a Fidesz- KDNP szövetség 40-50 százalékos listás eredményt tud elérni.

- A Jobbik meg tudja ismételni európai parlamenti választási sikerét? Megelőzheti az MSZP-t?

Stumpf István:  - Ez a helyzet is előállhat, de az MSZP-nek van annyi tartaléka, hogy a második helyet megszerezze. A Fidesz kétharmados győzelménél is nagyobb meglepetés lenne, ha a Jobbik megelőzné a szocialistákat. Ám azt kell, hogy mondjam, mindezt nem lehet teljeséggel kizárni.

Az interjú teljes terjedelmében a Vasárnap Reggel november 29-i számában olvasható.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.