BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tölgyesy: jobb lenne, ha a Fidesz nem szerezne kétharmadot

Tölgyessy Péter szerint szinte lehetetlen lesz a Fidesz számára a kormányzás, ha be akarja tartani az elmúlt nyolc évben tett ígéreteit.

Az ismerté vált, hogy a Fidesz nem akarja felforgatni a parlamentáris rendszert és a gazdasági rendszert sem, azaz nem kezd kalandorlépésekbe. Fenn akarja tartani az egyensúly, a Valutaalappal is együttműködik a továbbiakban - emlékeztetett Tölgyessy Péter az InfoRádióban.

Az alkotmányjogász ugyanakkor rámutatott arra: a párt az elmúlt nyolc évben nagyon sok karót vert le, "az egész magyar politika olyan már, mint egy szőlőskert". Ha ezeket mind be akarják tartani, szinte lehetetlen lesz a cselekvés - mondta.

Hozzátette: a Fidesz a határán billeg annak, meg lesz-e a kétharmados többsége a parlamentben, de Tölgyessy Péter jobbnak látná, ha nem lenne meg, a magyar közjogi berendezkedés szerint ugyanis - hibásan - szinte teljhatalmat élvez az, akinek ekkora többsége van. A kétharmad ráadásul óriási felelősséget is jelent, ilyen esetben ugyanis nincs hivatkozási alap arra, miért nem valósult meg egy korábbi elképzelés. Ráadásul a legtöbb rendszer - az egészségügy, a felsőoktatás, a gazdasági kérdések - kétharmad nélkül is átalakítható.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.