BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Bokros, Mesterházy, Orbán, Vona - Négy férfi, egy eset

A Jobbik bejelentette, hogy Vona Gábort indítja a 2010-es választásokon miniszterelnök-jelöltként. Ezzel teljes az esélyes jelöltaspiránsok listája, Sólyom László pedig a lehető leghamarabb kiírja a választásokat.

A Jobbik csütörtökön délelőtt megnevezte miniszterelnök jelöltjét: eszerint Vona Gábor száll harcba a miniszterelnöki székért, míg a másik nagy esélyes, Morvai Krisztina a második helyre szorult a radikális-vezér mögött.

Ezzel, először az elmúlt tíz évben először, egyetlen hölgy sem szerepel miniszterelnök-aspiránsként a magyar politikai életben, valamint hiányzik a liberális jelölt, mivel az SZDSZ nem indít miniszterelnök-jelöltet, más liberális formáció pedig még nem állt elő aspiránssal. A négy férfi csatája vélhetően az ünnepek után megkezdődik: Sólyom László köztársasági elnök ugyanis ismét megerősítette, hogy a lehető leghamarabb kiírja a választásokat.

A négy jelölt: Bokros Lajos volt pénzügyminiszter az MDF színeiben, Mesterházy Attila frakcióvezető a szocialisták új reménye, Orbán Viktor a Fidesz elnöke, valamint egy új induló, aki az egész mezőnynek fejtörést okozhat, az említett Vona Gábor a Jobbik vezére.

Négyük közül leginkább Orbán Viktor reménykedhet a győzelemben: a Fidesz elnökét a szavazók 36 százaléka látná szívesen a miniszterelnöki poszton, a szocialisták ifjú titánját, csak 7 százalék, míg a zöld sarokban (MDF) melegítő Bokros Lajost a szavazók 16 százaléka örömmel látna a kormányrúdnál. Vona Gábort, annak ellenére, hogy pártja a népszerűségi listákon rendre megközelíti az MSZP-t, alig 4 százalék választaná meg az ország vezetésére, míg helyettese, Morvai Krisztinát - nagy meglepetésre a teljes népesség 6 százaléka szívesen látná a jelenleg Bajnai Gordon által elfoglalt székben - derült ki a Nézőpont Intézet által készített felmérésből.

Az aspiránsok tervei egyelőre csak a lózungok puffogtatásában merülnek ki, a konkrét gazdaságpolitikai elképzelések csak ritkán látnak napvilágot. A Fidesz új költségvetést nyújtana be, ha kormányra kerül és újratárgyalná az IMF-el és az Európai Unióval kötött megállapodásunkat, amely az államcsődtől mentette meg az országot 2008-ban.

Bokros Lajos a jelenlegi, átmeneti Bajnai-kormány válságkezelését méltatja és belefogna azokba a reformokba, amelyekbe az elmúlt húsz évben minden kormánynak beletört a bicskája.

Az MSZP - és Mesterházy Attila konkrét gazdaságpolitikai elképzeléseiről még annyit sem tudni, mint a többiekéről, hacsak Bajnai Gordon eheti bejelentéseit nem vesszük kézpénznek, miszerint tovább koncentrálnak az államháztartás egyensúlyban tartására, és tavasszal beléptetnék az országot az euró előszobájaként tekintett ERM-2 rendszerbe.

A Jobbik gazdaságpolitikai elképzelései sem tartalmaznak több konkrétumot, a radikális párt  - amellett, hogy Tesco helyett Turul elnevezésű bevásárló-központokat építenének - elsősorban a magyar mezőgazdaság fejlesztésére koncentrálna, termékeit pedig Oroszországba és Kínába exportálná.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.