BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Klímacsúcs - Itt az első hivatalos tervezet

Elkészült a koppenhágai ENSZ klímakonferencia záródokumentumának első hivatalos tervezete, amelyet pénteken megkaptak a dán fővárosban tárgyaló küldöttségek.

A dokumentum különbséget tesz fejlett ipari államok és fejlődő országok között, és az utóbbiak számára enyhébb feltételeket szab. A tervezet konkrét üvegházgáz-kibocsátási célokat irányoz elő, ugyanakkor több változatot is felkínál a tárgyaló feleknek.

A fejlett államoknak már a 2020-ig tartó időszakban is jelentősen vissza kellene fogniuk a gázkibocsátást, míg a fejlődőknek csak a kibocsátás növekedését kellene lassítaniuk. 2050-ig aztán világszerte legkevesebb 50 százalékkal volna szükséges visszafogni a kibocsátást 1990-hez képest, a fejlett államokra viszont legkevesebb 75 százalékos csökkentést írna elő a megállapodás, amely a terv szerint egy 2013-ban életbe lépő új nemzetközi szerződés alapja lehet.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.