BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

200 éve nem látott erősségű földrengés rázta meg Haitit

Mintegy 3 millió ember sérülhetett meg a Haitin ma végigsöprő, 7-es erősségű földrengés következtében.

A rengés következtében a távközlési rendszer tönkrement, így egyelőre nem lehet pontosan tudni, mekkora kárt okozott a 7-es erősségű földrengés. A Nemzetközi Vöröskereszt illetékese 3 millióra teszi a sérültek számát.

A kétszáz éve nem tapasztalt erejű földrengés gyakorlatilag letarolta a karibi ország fővárosát, az AP tudósítója szerint még a pusztításhoz szokott Port-au-Prince lakóit is sokkolta a látvány.

A fővárosban többek között a Nemzeti Palota és az ENSZ békefenntartó missziójának épülete is összeomlott és vélhetően életét vesztette az ENSZ kiküldött vezetője is. Gordon Brown brit miniszterelnök az eset kapcsán úgy fogalmazott: Haiti a világ figyelmének és részvétének központja lett. René Preval elnök és felesége a tájékoztatás szerint túlélte a katasztrófát.

A nyugati félteke legszegényebb országa óriási nehézségek elé néz, hiszen Haiti kórházai biztosan nem lesznek képesek a több tízezer sérült fogadására. Az Egyesült Államok és más országos is azonnal megkezdték a segélyakciók szervezését.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.