BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Paczolay: kétharmados pánik van az országban

Az emberek egy része attól tart, hogy ha a következő kormány kétharmados többséget szerez, akkor könnyedén módosíthatja az alkotmányt – mondta Paczolay Péter, az Alkotmánybíróság elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában. Hozzátette, szigorítani kellene az alaptörvény megváltoztatásának feltételein. A vagyonadó kapcsán elmondta: az Alkotmánybíróság a keddi döntésével kijelölte az alkotmányos vagyonadó keretét.

Ha egy kormány kétharmados többséget szerez az Országgyűlésben, akkor az érinti az alkotmánybíráskodást is – mondta az Alkotmánybíróság elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában. Paczolay Péter szerint azonban az alkotmánymódosítás szabályozása folyamatosan lebeg a testület felett.

A kérdés most újra előtérbe került, hiszen kétharmados pánik van az országban - fogalmazott Paczolay Péter, aki hangsúlyozta: ez az alkotmánymódosítás egy könnyű módja, és nagy veszélyt rejt magában. Éppen ezért úgy véli, hogy merevebbé kell tenni a magyar alkotmányt, és szigorítani kellene az alkotmánymódosítás lehetőségét.


Kijelölt keretek

Paczolay Péter elmondása szerint maga az Alkotmánybíróság is érzékeli azt a kritikát, miszerint a testület adóügyekben nem kiszámítható, és vannak egymással ellentmondó döntései.

Az Alkotmánybíróság elnöke reméli, hogy az idei évtől egységes, következetes, a jogalkotók, az adótanácsadók, és az állampolgárok számára is követhető adógyakorlatot sikerül kiépítenie a testületnek, amely az utóbbi időben egyre több adókérdéssel foglalkozik.

Az alkotmánybíró a vagyonadó eltörlésével kapcsolatban azt mondta: a döntéssel az Ab kijelölte azt a keretet, amelyen belül alkotmányosan lehet a vagyonadót kivetni.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.