BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hogyan sodródik el a Fidesz? Erős Jobbik, ügyes MSZP

Egy erős Jobbik és egy jól szereplő MSZP veszélybe sodorhatja a Fidesz parlamenti többségét.

Jobboldali árny vetül a jobboldalra, és egyre növekszik – a Jobbik tempós izmosodása rákényszeríti a Fideszt, hogy ne csak frázisszerűen pufogtassa, de komolyan is vegye azon mondatát, miszerint legfőbb ellenfele a Jobbik - írja az atv.hu.

2009-re úgy alakult, hogy az orbáni pofont a Jobbik osztotta ki a Fidesznek, ugyanis egy arcul csapással ért fel, hogy a szélsőséges párt 14,7 százalékot ért el az EP-választáson. Most pedig különböző közvélemény-kutatók és belső pártfelmérések úgy saccolják: a tavaszi választásokon a voksok 15-22 százalékát kaphatja a Jobbik.

És ez az eset, amikor egy pragmatikus párt elkezd vészforgatókönyveket készíteni – ennek alapvetése a Fidesz esetében úgy hangzana: mi lesz, ha az MSZP 23 százalékot, a Jobbik 28 százalékot ér el az országgyűlési választásokon, a Fidesz pedig csak 49 százalékot. Elvben persze kisebbségi kormányzással is próbálkozhat az újsütetű kormánypárt, de az, hogy a Jobbik vagy az MSZP segít így átnyomni a törvényeket, pont ugyanúgy amortizálja a Fideszt, mintha bármelyikkel koalícióra lépett volna.

Ráadásul a koalíció ebben az esetben a 22-es csapdája. Ha a Jobbikkal áll össze a Fidesz, akkor az ország és a párt nemzetközi reputációját odaveszik, ha az MSZP-vel lép frigyre, a jobboldalon kitör a lázadás.

Úgyhogy a Fidesz számára egyetlen alternatíva maradt: vissza kell nyesni a Jobbikot. Az első csapásmérő erő ebben a háborúban a Fidesz dominálta média – mégpedig olyan megszólalókkal, akik a Jobbik szemében is hitelesek lehetnek, hiszen erősen jobbra állnak a jobbcentrumtól.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.