BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Jó év vár a dolgozni vágyó kismamákra

A vállalatvezetők 44 százaléka számít arra, hogy 2010-ben és 2011-ben az irányításuk alá tartozó munkahelyeken nőni fog az újra munkába álló anyák száma – derül ki a Regus megbízásából készült felmérésből.

A szülési szabadság után újra munkába álló anyák alkalmazásának növekedése várhatóan Indiában lesz a legnagyobb mértékű, ahol a munkaadók 64 százaléka tervezi, hogy az eddiginél több ilyen helyzetben lévő nőt foglalkoztat. Ausztráliában, Mexikóban, a Dél-afrikai Köztársaságban és Kínában egyaránt az átlagosnál nagyobb hajlandóság tapasztalható a részmunkaidőben foglalkoztatott anyák számának növelésére, míg a legkevesebb ilyen munkavállalót a skandináv országok vállalatai kívánják alkalmazni az elkövetkező két évben.

Míg az ágazatok többségében (bank, pénzügy és biztosítás, gyártás és előállítás, tanácsadás és szolgáltatás, média és marketing, egészségügy és gyógyászat, kereskedelem) a vállalatok 44-47 százaléka mutat hajlandóságot a munkaerőpiacra visszatérő anyák foglalkoztatásának növelésére, az alapvetően férfiak uralta infokommunikációs szektorban ugyanez a készség érzékelhetően alacsonyabb az átlagosnál (39 százalék).

Ha kiküszöbölnék a férfiak és nők foglalkoztatása között fennálló egyenlőtlenségeket, az EU tagországaiban 15–45 százalék közötti mértékben nőhetne a GDP . A nők munkahelyi értékét nem csökkenti az, hogy családot alapítanak, ugyanakkor figyelembe kell venni, hogy az újra munkába álló anyák akkor lesznek elégedettek, és dolgoznak hatékonyan, ha a szülési szabadságról rugalmas, és az ő szempontjaikat szem előtt tartó munkahelyi viszonyok közé kerülnek vissza.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.