BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Merkel Törökországnak: Kívül tágasabb

Számos vitatott kérdést kell tisztáznia vendéglátóival Angela Merkel német kancellárnak, aki ma utazott el törökországi látogatására.

Merkel már elutazása előtt nyilvánalóvá tette, hogy továbbra is ellenzi a teljes jogú török EU-tagságot, és ehelyett "privilegizált partnerség" kialakítását javasolja.

Egemen Bagis török európai ügyi miniszter ezt azzal utasította el, hogy egy ilyen partnerségnek semmilyen jogi alapja nincs az unióban. Törökország számára az egyetlen opció a teljes jogú tagság - közölte a külügyminisztérium.


További kényes kérdést jelent a két ország viszonyában a 3,5 milliós németországi török kisebbség. Az ellentéteket Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnök 2008-ban azzal a nyilatkozatával robbantotta ki, amely szerint ellenzi a bevándorlók asszimilálódását.

A múlt héten Erdogan egy lapinterjúban török középiskolák németországi megnyitását szorgalmazta, és arra is panaszkodott, hogy Berlin nem engedélyezi a kettős állampolgárságot.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.