BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Orbánnak le kéne mondania a kettős állampolgárságról

A Fidesz kétharmados választási győzelmét kommentálva a német üzleti körök lapja, a Handelsblatt kiemeli, hogy a választási eredmény több mint meglepetés.

Már a két héttel ezelőtt tartot első fordulóban világossá vált, hogy a magyarok ezt a földcsuszamlásszerű győzelmet akarták. A lakosság a nyolc éven ét regnáló szocialistákat teszi felelőssé Magyarország gazdasági szorult helyzetéért, ezért kellett a baloldaliaknak a politikai jelentéktelenségben eltűnniük.

A Handelsblatt a továbbiakban rámutat, hogy a következő magyar miniszterelnök rendkívül nagy hatalommal rendelkezik, amely ebben a formában egyetlen más európai országra nem jellemző. A lap felhívja a figyelmet arra: jelenleg az lesz a mindent eldöntő kérdés: vajon Orbán konzekvensen használja-e fel új hatalmát? Példaként említi hogy ha a döntéseket a jövőben kizárólag a központi kormány hozza meg Budapesten, akkor ez a döntési folyamatok és különösen a gazdaság szempontjából káros lesz.

A Handelsblatt megemlíti, hogy Orbán világossá tette: a külföldi befektetők az energiaellátásban vagy a pénzügyekben nehezebb időkkel szembesülhetnek. Izgalmas lesz meglátni, vajon Orbán valóban keményebb beavatkozásokat enged-e meg magának ezeken területeken. Magyarország nehéz gazdasági helyzetét tekintve elmondható, hogy Orbán nem engedheti meg magának, hogy újabb konfliktusokat provokáljon.

A Handelsblatt szerint józanészre és visszafogottságra van szükség Orbán részéről a kisebbségek kérdésében is a kettős állampolgárság különösen Szlovákia és Románia számára jelenthet sértést, így a lap szerint jobb lenne, ha Orbán elállna ettől a tervtől.

A Der Standard osztrák napilap a magyar választásokról szóló összefoglalójban kiemelte, hogy ugyan a Fidesz adócsökkentéseket ígért a választási kampányban, a költségvetési mozgástere igencsak korlátozott. Ugyanakkor azt is hozzátette az ausztriai napilap, hogy a gyors kormányalakításnak és a határozott reformelkötelezettségnek pozitív üzenete lehet a piacok, illetve az IMF és az Európai Unió irányába. A napilap cikkében kiemeli, hogy Martonyi János megnevezése  külügyminiszterként folyamatosságot és stabilitást sugároz a magyar külkapcsolatokban.

A szocialisták szereplését értékelve a Süddeutsche Zeitung megírja, hogy Budapesten kudarcot vallott az a kísérlet, hogy az új zöld párt, az LMP jelöltjeit vigyék sikerre azzal, hogy lemondanak saját jelöltjeik szerepeltetéséről. "Magyarország választói nyilvánvalóan annyira kiábrándultak a szocialisták politikájából, hogy már nem riasztotta vissza őket a Fidesz kétharmados többsége."

A Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) felhívja a figyelmet arra , hogy a költségvetés nehéz helyzete miatt a Fidesznek először új tárgyalásokat fog kezdeni a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) és az Európai Unióval, pénzügyi mozgásterének bővítése érdekében. Szakértők csak abban az esetben várnak az IMF részéről engedékenységet, ha az új magyar kormány a következő két évben világos programmal áll elő az egészségügy, az oktatásügy és a munkaerőpiac területén.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.