BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Új egérút a kartellezőknek a bírság csökkentéséhez

Új mentesülési lehetőséget kaphatnak immár a gyakorlatban is a kartellezők az Európai Bizottság (EB) minap hozott határozata alapján.

Az EB ugyanis első ízben alkalmazta a 2008 nyarán bevezetett úgynevezett vitarendezési eljárás keretében történő bírságcsökkentést. Lényege, hogy amennyiben az érintett cégek elismerik részvételüket a jogsértésben, az EB „cserébe” a kiszabandó bírságot legfeljebb 10 százalékkal mérsékli. Így igen tekintélyes bírságcsökkentést is elérhet a kartellező.

Szakértői várakozások szerint az intézmény ösztönzi majd a jogsértőket a visszaélés beismerésére, illetve a jogkövető magatartásra. A hazai cégek azonban egyelőre nem reménykedhetnek az új kedvezményben. A vitarendezést csak az EB alkalmazza az eléje kerülő ügyekben. A Gazdasági Versenyhivatal előtti eljárásokban a versenytörvény módosításával nyílhatna rá lehetőség.

A memóriacsip-kartellben részt vevő tíz cégre az EB – a fenti csökkentés alkalmazása után – összesen mintegy 331 millió euró bírságot szabott ki. A kartell 1998. július 1. és 2002. június 15. között működött. A tagok kapcsolati hálót tartottak fenn egymással, és bizalmas információkat cseréltek, jellemzően bilaterális alapon, ezen keresztül egyeztetve az árszinteket és kibocsátásukat a DRAM-ok területén.

Tíz vállalkozás közül kilenc kapott bírságot, egyikük teljes elengedésben részesült az EB engedékenységi programja alapján, annak elismeréseként, hogy felfedte a kartell létezését a bizottság számára. A kiszabott összegek nagy szórást mutatnak (1,8–145 millió euró), tekintettel arra, hogy az egyes vállalkozásokra kimért büntetés meghatározásakor az adott vállalkozásnak a jogsértő magatartással érintett forgalmát veszik alapul.

A teljes bírságelengedésben részesült vállalkozáson kívül öt cég büntetését csökkentették valamilyen mértékben a vizsgálat során tanúsított együttműködésük miatt az engedékenységi program alapján. A kilenc vállalkozás mindegyike 10 százalékos elengedésben részesült a vitarendezési eljárás keretében. Ez egyben azt is jelenti, hogy az engedékenységi program és a vitarendezési eljárás egymást nem zárja ki, párhuzamosan alkalmazható.

Vélemény

Réti László

ügyvéd

A versenyjogi szakértő szerint üdvözlendő minden olyan intézkedés, amely elősegíti az önkéntes jogkövetést. Ám fenntartásokkal kezelné a vitarendezési eljárást, ha a törvény módot adna rá. Utalt arra, hogy az ugyancsak beismerést feltételező engedékenység kevésbé sikeres Magyarországon. Ennek fő oka szerinte az a jogbizonytalanságot keltő gyakorlat, hogy a bírság kiszabásakor a versenyhatóság és a bíróság is azonosan súlyos mércével méri a valóban nagy károkat okozó kőkemény kartelleket és a tényleges piaci hatásokkal nem járó titkos megállapodásokat.


ügyvéd

A versenyjogi szakértő szerint üdvözlendő minden olyan intézkedés, amely elősegíti az önkéntes jogkövetést. Ám fenntartásokkal kezelné a vitarendezési eljárást, ha a törvény módot adna rá. Utalt arra, hogy az ugyancsak beismerést feltételező engedékenység kevésbé sikeres Magyarországon. Ennek fő oka szerinte az a jogbizonytalanságot keltő gyakorlat, hogy a bírság kiszabásakor a versenyhatóság és a bíróság is azonosan súlyos mércével méri a valóban nagy károkat okozó kőkemény kartelleket és a tényleges piaci hatásokkal nem járó titkos megállapodásokat. Gyorsítás A vitarendezés intézménye a közigazgatási eljárás egyszerűsítését és gyorsítását célozza, s erőforrásokat szabadít fel más ügyekre. Csökkentheti az európai bíróságok előtti kartellügyekhez kapcsolódó perek számát is. A vállalkozások az alacsonyabb bírság és a gyorsabb eljárás révén profitálhatnak. -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.