BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Lebénult az ország - Összeomlás szélén a görög turizmus

Az utóbbi 24 órában turisták tízezrei rekedtek a görög hotelekben és kempingekben, mivel a tartály- és tehergépkocsi-vezetők országos sztrájkja miatt kifogyott az üzemanyag a kutakból.

A teherautósofőrök a szektor liberalizálása ellen tiltakoznak immár ötödik napja, az üzemanyaghiány mostanra részlegesen lebénította Görögországot. A kormány adókedvezményeket és nyugdíjemelést ajánlott a szakszervezeteknek, amelyek azonban nem fogadják el a kompromisszumot. Az kontinentális országrészt a szigeteikkel összekötő kompjáratok is leálltak. Athén egyes városrészeiben a szupermarketekben már alig kapható gyümölcs és zöldségféle. Az utazási irodák felszólították a görög kormányt, hogy azonnal tegyen valamit, különben a görög idegenforgalom össze fog omlani.

Médiajelentések szerint sok ezer turista mondta le utazását, mert attól tart, hogy nem lesz képes közlekedni az országban. Az Ekathimerini című görög lap pénteki tudósítása szerint a görög kormány polgári mozgósítási rendeletet tett közzé, amellyel a munka újrafelvételére akarta kényszeríteni a sztrájkolókat. Ám a sztrájkoló gépkocsivezetők megtagadták az utasítás végrehajtását. Elképzelhető, hogy Athén állami alkalmazottakkal próbálja meg pótolni a kieső munkaerőt.

A görög statisztikai hivatal szerint az első negyedévben 5,3 százalékkal csökkent a külföldi turisták száma, az elmúlt másfél évben a szolgáltatók 2,1 százaléka, és az üzletek 13,8 százaléka volt kénytelen beszüntetni tevékenységét az athéni Turisztikai Szövetség adatai szerint.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.