BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

LMP: A devizahitelek be fognak dőlni!

Az LMP úgy véli, hogy a kormány felelőtlen gazdaságpolitikát folytat

Az LMP arra hívta fel a kormány figyelmét, hogy térjen vissza a felelős és átlátható államháztartási gazdálkodásra, és támogassa az árfolyam-ingadozást csökkentő spekulációs adót.

"A forint/svájci frank árfolyam összeomlóban, a kormánypártok szakpolitikusai pedig csak őszre ígérik a segítséget a devizahiteleseknek."

A forint pillanatnyi árfolyamát itt megtekintheti!

- Áll az LMP sajtótájékoztatójában. Scheiring Gábor úgy véli, hogy a forint gyengülése a svájci frankkal szemben csak részben köszönhető a világgazdasági folyamatoknak, a másik összetevő "az elmúlt hetek gazdaságpolitikai lépései". Azonban látni kell, hogy a forint gyengülése a svájci frankkal szemben elsősorban annak köszönhető, hogy a Svájci Nemzeti Bank felhagyott a fizetőeszköz gyengítésével.

A forint így együtt gyengül az euróval és az összes régiós devizával a svájci frankkal szemben. Magyarországon a magánszektor devizában (jórészt frankban) történő eladósodása aggasztja a befektetőket. A forint árfolyamát egyedül a Magyar Nemzeti Bank tudná azonnal stabilizálni, ugyanis az adósság csak hosszútávon mérséklődhet.

Scheiring a sajtótájékoztatón úgy vélekedett, hogy a kormány "csak szavakban kötelezte el magát az idei 3,8 százalékos hiánycél, illetve a 2011-es 3 százalékos hiánycél mellett". Véleménye szerint a kormány "több olyan törvénymódosítást fogadott el, melyek az átláthatatlanság mögé rejtették a költségvetési és vagyonpolitikai döntéseket", ami "trükkök százainak nyitja meg a kaput".

Az LMP spekulációs adót szorgalmazna, és arra kéri a kormányt, hogy "támogassa az adó nemzetközi bevezetését". - Az adó csak akkor lehet sikeres, ha globális bevezetés valósul meg, ellenkező esetben a tőke oda vándorolhat, ahol nincs spekulációs adó.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.