BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A Fidesz és az MSZP is eltakarítaná a hajléktalanokat az utcáról

A Fidesz hatósági erővel, az MSZP zéró-toleranciával kezelné a hajléktalan-ügyet. De hova menjenek?

„Milyen társadalom az, amelyiknek legelesettebb tagjairól csak annyi jut eszébe, hogy rendészeti eszközökkel el kell takarítani őket az útból” – tette fel a kérdést Kaltenbach Jenő.  Az LMP-s politikus arra a belügyminisztériumi jogszabály-tervezetre reagált, amely kifejezetten abból a célból rögzítené a közterület-használat lehetséges módjait, hogy a hajléktalanokat el lehessen távolítani a közterületről. A tereken, utcákon, aluljárókban való alvás szabálysértéssé nyilvánítása jövő májusban lépne hatályba.

„Örültem, amikor Orbán Viktor a cigánybűnözés kapcsán kijelentette, mindenki emberi méltóságát tiszteletben kell tartani, mert az a legalapvetőbb emberi jog. De ez úgy látszik a hajléktalanokra nem vonatkozik” – fogalmazott Kaltenbach Jenő. A volt ombudsman leszögezte: a hajléktalan-probléma nem rendészeti, hanem társadalmi kérdés, és a Belügyminisztérium javaslata annak eltüntetését, és nem a megoldását szolgálja. Ugyanis az utcán élő hajléktalan embereket nem emberként, hanem a közúti kátyúkhoz hasonló kellemetlen jelenségként kezelik.

Hajléktalan-ügyben amúgy meglehetős hasonlóságot mutat a Fidesz és az MSZP programja.  A kormánypárt szerint koedukált szállókat kell létesíteni, gondoskodni kell a hajléktalanok biztonságáról akár hatósági úton is, a munkaképesek számára pedig közmunkákat szervezni.
„Akik ezek után is folytatják azt az életmódot, amivel zaklatják az embereket a városok fontosabb pontjain, nincs mese, azokat hatósági erővel el kell távolítani” – szögezte le Tarlós István főpolgármester-jelölt a Fidesz múlt pénteki kampánynyitóján, ahol taps követte a bejelentést. Nem csoda, hiszen Pintér Sándor belügyminiszter ukáza szerint „a közterületeket megtisztítjuk az ország hangulatát rontó személyektől”. Ez konkrétan azt jelenti, hogy megbírságolható lesz az, aki a közterületen lakik vagy ott alszik.

A szocialisták is megértik a hajléktalanságba sodródott embereket, de programjukban kijelentik: „senki sem sajátíthatja ki a köztereket!” Ezért a szakemberek által megfogalmazott elvek szerint bevezetnék a zéró-tolerancia elvét. Ami szerintük azt jelenti, hogy senki sem kockáztathatja életét, egészségét a közterületeken, nem jelenthet veszélyt másokra és önmagára. A felsorolt esetekben engedélyeznék az ellátó rendszerben dolgozó szakemberek beavatkozzanak, akár a hajléktalan akarata ellenére is. Amúgy persze, mint minden kampányban, úgy a mostaniban is kötelezően megígéri a Fidesz és az MSZP, hogy nagyszabású szociális bérlakásépítésre lenne szükség.  „Akkor kérhetik a hajléktalanokat, hogy hagyják el a köztereket, ha ezeknek az embereknek van hová menniük” – mondta Lőrincz Norbert. A Hajléktalanokért Közalapítvány elnöke szerint a megoldás az lenne, ha több olyan szociális intézmény működne az országban, amely be tudja fogadni a hajléktalanokat.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.