BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

"A visegrádi négyek nem szabadkőműves páholy"

A cseh miniszterelnök egy interjúban védelmébe vette a visegrádi csoport találkozóit, mondván: az egyeztetés az EU integráció legitim része.

Petr Nečas az Euractivnak nyilatkozva erősítette meg, hogy a Visegrádi Négyek (V4) találkozó nem ellentétes az uniós joggal. Mint mondta, a négy résztvevő országnak nem célja, hogy bárkiben is félelmet keltsen. A cseh miniszterelnök ezzel arra utalt, hogy egyesek attól tartanak, a V4 találkozói egyfajta párhuzamos diplomáciát jelentenek az Európai Unió egyeztetései mellett.

Mint mondta, senkit nem zavar, hogy Németország és Franciaország rendszeresen kétoldalú tárgyalásokat folytat, így nem logikus fennakadni a négy tagállamot egybefoglaló találkozókon sem. Nečas ugyanakkor elismerte, hogy a V4 Berlin és Párizs hatalmának ellensúlyaként is szolgálhat. Ugyanakkor a kormányfő úgy érvelt, mindegyik ország hasznára válik a tény, hogy a V4 tagok együttes szavazati súlya egyezik a német és francia voksokéval. "Nem vagyunk szabadkőműves páholy, a találkozóinkon négy hasonló paraméterekkel rendelkező ország egyeztet, legitim keretek között. Ez teljesen természetes" – fogalmazott a cseh kormányfő.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.