BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Magánnyugdíjban vagy az államiban bízunk? Mást ír a Magyar Nemzet és a Népszabadság

A magyar emberek közül kétszer annyian bíznak az állami nyugdíjrendszerben, mint a magánban – derült ki a Századvég Alapítvány legfrissebb közvélemény-kutatásából, amit a Magyar Nemzet ismertet. A Népszabadság felmérése más eredményre jutott.

A Századvég felmérése rávilágított arra is, hogy a biztosítási rendszerről véleményt formáló állampolgárok többsége nem elégedett vagy nem igazán bízik a magánnyugdíj-biztosító társaságokban - olvasható a lapban.

A kutatásban részt vevők 38 százaléka szerint a magánnyugdíjpénztárak általában véve rosszul gazdálkodtak az emberek pénzével, s ettől eltérően, 24 százalékuk volt elégedett azzal, ahogy a társaságok a befizetett járulékokat kezelték. A válaszadók 38 százalékának ugyanakkor nem is volt kialakult véleménye arról, helyesen kezelték-e a nekik átutalt összeget a nyugdíjbiztosítók.

Egy, a Népszabadság megbízásából végzett online közvélemény-kutatás szerint viszont a válaszadók 55 százaléka egyáltalán nem ért egyet azzal, hogy az Orbán-kormány legalább 14 hónapra megszüntesse a magánnyugdíj-befizetések átutalását a magánnyugdíjpénztáraknak, és mindössze 13 százalék az, amely ezt az intézkedést teljes mértékben támogatja. Érdekesség az is, hogy az 50 év felettiek 17 százaléka felelt úgy, hogy teljes mértékben egyetért ezzel, míg a 18–29 évesek körében az egyetértők aránya mindössze 6,8 százalékos. Arra a kérdésre, hogy viszszamenne-e az állami nyugdíjrendszerbe, a megkérdezettek 30 százaléka teljesen egyértelmű nemmel válaszolt és 24 százalékuk is inkább amellett volt, hogy nem szívesen menne vissza. Ugyanakkor 29 százalék valószínűnek tartja, hogy visszatérne az állami nyugdíjrendszerbe, és csak 17 százalék tenné biztosan ezt.

Nem arat sikert a Népszabadság szerint a kormánynak az a kommunikációja sem, hogy az állam jobb gazda a nyugdíjpénztáraknál, mert ezzel az állítással csak 15 százalék ért egyet, és némiképp differenciáltabban, további 26 százalék az, aki inkább az államban bízik, mint a magánszektorban. Ugyanakkor a megkérdezettek 58 százaléka egyértelműen a magánnyugdíjpénztárakra voksolna.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.