BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Lázár is Macikának adná a KT pénzét

Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője úgy nyilatkozott, ha Varga József, ha kitart javaslata mellett, abban az esetben mindenképp támogatja a frakció is.

A pénzügyi válság öröksége a kormányzati beavatkozások okozta magas költségvetési hiány és a szárnyalásnak induló államadósság. A gyors váltás a szigorú költségvetési politikára viszonyt megfojtja a fellendülést. A kézenfekvő megoldás a jövőbeni költségvetési becsület, ami megköveteli a hitelességet, ami a legtöbb európai kormánynál elveszett – érvelt korábban a Költségvetési Tanácshoz hasonló brit szerv mellett Tim Besley.

Besley véleménye szerint Belgiumban, Dániában és Svédországban hozzájárult a költségvetési fegyelemhez a független szervezet. Bár az intézmények szabályozása különböző, azonban sikeresen megerősítették a bizalmat a kormányokban. Hosszú távon, más európai országoknak is szüksége lehet ilyen szervezetekre, melyek javítják a fiskális politikába vetett bizalmat.

A frakcióvezető a szakmai tiltakozások ellenére, úgy nyilatkozott hétfőn délután, hogy amennyiben a javaslatot benyújtó képviselő kitart módosító indítványa mellett, akkor a frakció is támogatni fogja azt. Mindezt annak ellenére mondta Lázár, hogy hétfőn az alkotmányügyi bizottság elutasította a javaslatot, később pedig a kormány is úgy döntött, nem támogatja a javaslatot.

Az ösztöndíjak szociális juttatásként hatnak

A Roma ösztöndíj sem az általános iskolában, sem a középiskolában nem motiválta jobb tanulásra a megkérdezetteket. A sikeresen továbbtanulók nem az ösztöndíj miatt tanultak, hanem a pozitív szülői hozzáállás, a támogató tanári figyelem és a belső ösztönzés miatt – állapítja meg Messing Vera és Molnár Emília közös tanulmánya az ösztöndíjakról.

A jobb tanulmányi eredmény elérésére inkább az egyetemisták körében hat ösztönzően a Roma ösztöndíj, mivel ekkorra már az érintettek túlnyomó többsége önellátóvá válik, és igyekszik elkerülni, hogy családi támogatásra szoruljon, áll a tanulmányban.

A Roma ösztöndíj egyik legnagyobb gyengéje, hogy a támogatás célja és eszközrendszere nincs összhangban egymással. Az ösztöndíjat etnikai alapon nyújtják, de lényegében szociális hátrányokat kívánnak általa kompenzálni. A Roma ösztöndíjat szociális juttatásként értelmezi szinte valamennyi érintett, mindenekelőtt az iskolák, de a kisebbségi önkormányzatok, a roma és nem roma hátrányos helyzetű családok is.Ha a kormány úgy dönt, hogy megszünteti a tanácsot, tisztában kell lennie azzal, hogy elpusztul egy hasznos intézmény, egy értékes szellemi tőke. A világon egyetlen helyen történt csak meg, hogy egy egyszer már létrehozott, független költségvetési intézményt később megszüntessenek, mondta el a Világgazdaságnak Kopits György, a Költségvetési Tanács elnöke. A teljes cikket itt olvashatja.

A Költségvetési Tanács 835,5 milliójából 10 millió forint maradna a jövő évi költségvetésben Varga József, fideszes politikus javaslata nyomán. A pénzt egy korábban általa irányított szervezet kapná.

A jobb tanulmányi eredmény elérésére inkább az egyetemisták körében hat ösztönzően a Roma ösztöndíj, mivel ekkorra már az érintettek túlnyomó többsége önellátóvá válik, és igyekszik elkerülni, hogy családi támogatásra szoruljon, áll a tanulmányban.

A Roma ösztöndíj egyik legnagyobb gyengéje, hogy a támogatás célja és eszközrendszere nincs összhangban egymással. Az ösztöndíjat etnikai alapon nyújtják, de lényegében szociális hátrányokat kívánnak általa kompenzálni. A Roma ösztöndíjat szociális juttatásként értelmezi szinte valamennyi érintett, mindenekelőtt az iskolák, de a kisebbségi önkormányzatok, a roma és nem roma hátrányos helyzetű családok is. -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.