BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Merkel: megbukott a sokszínű együttélés

Már Angela Merkel német kancellár szerint is megbukott a sokszínű együttélés, a multikulturális társadalom modellje – írja a HVG csütörtökön megjelent számában.

Thilo Sarrazin, a posztjáról azóta távozott Bundesbank-igazgató azt állította nyáron megjelent könyvében, hogy elsősorban a muszlim bevándorlók befogadásával Németország lebontja önmagát.

A volt igazgató könyvében felhívja a figyelmet azokra a statisztikai adatokkal alátámasztott megállapításokra, melyek szerint a bevándorlók a népességen belüli arányuknál erősebben veszik igénybe a szociális ellátásokat, és élnek csupán segélyekből, gyermekeik között aránytalanul sok hagyja ott az iskolát végzettség nélkül, és sokuknak hiányos vagy egyáltalán nincs németnyelv-tudása.

Ezekre a tényekre már korábban, többen is felhívták a figyelmet, írja a HVG. Így Heinz Buschkowsky, Berlin Neukölln kerületének szociáldemokrata polgármestere, aki szerint nem multikulturális, hanem párhuzamos társadalmak alakultak ki azokon a területeken, ahol sok külföldi él koncentráltan. Saját kerületében például egy Törökországból odaszármazott fiatalasszony, úgy éli életét, hogy németekkel egyáltalán nem kerül kapcsolatba.

A helyzet azonban most kedvezőbb, mint egy-másfél éve. Akkor a négymilliós munkanélküliség és a stagnálás körülményei között indokoltabb lett volna aggódni a szociális rendszerek túlterheltsége miatt, mint a jelenlegi, kiugróan jó gazdasági teljesítmény, és a hárommillió alatti munkanélküliséget ígérő helyzet mellett.

Ráadásul a külföldiek száma csökken. 2009-ben főleg Lengyelországból, Romániából, az Egyesült Államokból és Törökországból 721 ezren érkeztek az országba, míg Romániába, Lengyelországba és Törökországba 734 ezren költöztek el az országból.

A mostani integrációs vita belpolitikai jellegű, azonban Németországnak mielőbb el kellene kezdeni kanadai vagy hasonló minta alapján a szakképzett bevándorlók becsalogatását. Az az végzettséghez, szakképzettséghez kötött pontrendszer alapján kiadni a beutazási-tartózkodási engedélyeket. Az alternatívának egyre több támogatója van, hisz a demográfiailag zsugorodó Németországban a külföldiek nélkül összeomlana a gazdaság.

Válogatni az oda kívánkozók közül, vagy a már ott lévők képzésére, integrációjára fordítani több időt, energiát, pénzt, esetleg a kettő ötvözetét kitalálni, Németországnak ezen lehetőségekből kell választania rövid időn belül.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.