BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A V4-ek aktívak maradnának

A négy visegrádi ország - Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia -, valamint Németország továbbra is aktívan be kíván kapcsolódni az Európai Unió keleti partnerségi programjába, s érdekük, hogy politikailag befolyásolják ezt a folyamatot - erősítették meg közös nyilatkozatukban az érintett országok külügyminiszterei, akik csütörtökön Pozsonyban találkoztak.

"A miniszterek ismételten megerősítették azt a kötelezettségvállalásukat, hogy aktívan bekapcsolódnak a Keleti Partnerségbe és azt az érdekeltségüket, hogy politikailag alakítsák ezt a folyamatot. Kötelezték magukat arra, hogy folytatják a Keleti Partnerség sikeres varsói csúcstalálkozójának előkészítését, amelyre a lengyel EU elnökség idején kerül sor" - olvasható a dokumentumban.

"Üzenetünk erős: továbbra is támogatjuk a Keleti Partnerséget, láthatóbbá és differenciáltabbá akarjuk tenni, mégpedig úgy, hogy aki gyorsabban tudja megvalósítani a reformokat, annak ebből előnye is legyen" - jelentette ki Mikulás Dzurinda, szlovák külügyminiszter a tanácskozás utáni sajtóértekezleten.

A miniszterek leszögezték: készek átadni az átalakulásban szerzett tapasztalataikat a keleti szomszédoknak. Aláhúzták: az EU és a keleti partnerországok közti kapcsolatok fejlesztésének alapfeltétele az emberi jogok tiszteletben tartása, a jogállam kiépítése, a demokrácia megerősítése.

Martonyi János, a magyar külügyek irányítója hangsúlyozta: az EU keleti, illetve déli partnerségi programját együtt kell kezelni, mert az csak együtt lehet sikeres. Magyarország továbbra is támogatja a kezdeményezéseket, az EU és a programban részt vevő államok szorosabb együttműködését.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.