BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Csak a kormányon múlik - lehet Chuck Norris híd és Elvis tér

A Földrajzinév-bizottság helyett ezentúl a kormány dönt a hivatalos földrajzi nevekről, ha ehhez kiemelt közérdek fűződik - tartalmazza a Magyar Közlöny hétfői számában megjelent kormányrendelet.

A kormány módosította a 2007-es, a magyarországi hivatalos földrajzi nevek megállapításáról és nyilvántartásáról szóló rendeletet. A kedden hatályba lépő rendelet szerint továbbra is a Földrajzinév-bizottság dönt a hatáskörébe tartozó hivatalos földrajzi nevekről, de ha ahhoz kiemelt közérdek fűződik, akkor a  döntés a kormány joga; ezt egyedi határozattal teszi meg.

A bizottság hatáskörébe tartozik az országos jelentőségű domborzat- és tájnév, a területnév, a természetvédelmi név, a víznév, az országos jelentőségű közlekedési és hírközlési név meghatározása.

A rendelet tartalmazza azt is, hogy a bizottság hivatalban lévő tagjainak megbízatása a rendelet hatályba lépésével egyidejűleg megszűnik, a vidékfejlesztési miniszter - aki mellett működik a testület - pedig 15 napon belül felkéri az érintett szervezeteket és személyeket az új tagok jelölésére.

A Népszabadság értesülései szerint a bizottság nem támogatta a kormány tervét a Ferihegyi repülőtér átnevezésére. Húsz szavazattal egy ellenében (!) úgy döntött, hogy a Ferihegyi reptér új neve ne a kormány által javasolt Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér legyen, hanem Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér, Budapest-Ferihegy.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.