BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Soros: Adjanak a népnek az olajvagyonból

Az olajat termelő országok polgárainak az eddiginél nagyobb mértékben kell részesülniük országuk természeti erőforrásainak profitjából - hangoztatta Soros György magyar származású amerikai dollármilliárdos a BBC-nek nyilatkozva.

Szerinte a Líbiában zajló felkelés részben annak a korrupcióval szembeni fellépésnek a következménye, amelyet az olajból származó jövedelemmel történő visszaélés táplált. "Nagyobb átláthatóságra és felelősségre vonhatóságra" van szükség az olyan termelők részéről, mint Oroszország vagy Szaúd-Arábia - fejtegette. Líbia óriási gazdagságot produkált, amelyet viszont Kadhafi mint sajátját elvette, és most a nép felkelt ellene" – fogalmazott Soros.

A milliárdos azt jósolta, hogy az iráni rezsimet a "legvéresebb forradalom" fogja megdönteni. Szerinte az Egyesült Államoknak és Európának erőteljesebben kell támogatniuk a Líbiában és másutt végbemenő forradalmakat, hogy a létrejövő új rezsimet együttműködjenek majd a Nyugattal.

Ami most a Közel-keleten történik, nagyon hasonlít ahhoz, ami a volt Szovjetunióban történt 1989-91-ben – emlékeztetett. Ám akkor egy a Nyugattal szemben ellenséges rezsimet tett tönkre a forradalom. Most viszont a Nyugat által támogatott rezsimekről van szó, ezért a Nyugatnak vissza kell szereznie az ott élő népek hűségét azzal, hogy támogatja a demokratikus átmenetet – szögezte le az üzletember.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.