BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Viszlát, Roosevelt tér? Pálinkás is új nevet adna

A főváros vezetése támaszkodik az Akadémia szellemi bázisára és javasolja, hogy az MTA vegyen részt fővárosi szakpolitikai kérdések kidolgozásában– hangzott el az Akadémia elnöke és a főpolgármester megbeszélésén.

Az MTA elnöke hivatalában fogadta Tarlós István főpolgármestert. A találkozón az MTA elnöke indítványozta a Roosevelt tér elnevezésének Széchenyi térre történő változtatását. A főpolgármester az indítványt támogatólag terjeszti a fővárosi közgyűlés elé – olvasható a Magyar Tudományos Akadémia közleményében.

Pálinkás József azzal indokolta a kezdeményezést, hogy a volt amerikai elnök semmilyen történelmi összefüggésbe nem hozható azzal a közterülettel, amelyen Széchenyi István alkotásai - az Akadémia, a Lánchíd, az első magyar dunai gőzhajó állomás – találhatóak. A főpolgármester és az Akadémia elnöke egyetértettek abban is, hogy az egykori amerikai elnökről egy vele összefüggésbe hozható másik közterületet célszerű elnevezni. 

A helyi önkormányzatokról szóló törvény vonatkozó pontjának értelmében a névváltoztatás a fővárosi önkormányzat feladat-és hatáskörébe tartozik. A főpolgármester ígéretet tett arra, hogy az indítványt támogatólag terjeszti a fővárosi közgyűlés elé.
 
Ha az ötlet megvalósul, immár a harmadik köztér kaphat új nevet az Orbán-kormány regnálásának kezdete óta. Korábban a főváros indítványozta, hogy Ferenc körút-Üllői Út kereszteződésében található teret Elvis Presley-ről nevezzék el. A Budapest Airport pedig péntektől a Liszt Ferenc repülőtér nevet viseli.

Mint arról beszámoltunk, a Földrajzinév-bizottság helyett ezentúl a kormány dönt a hivatalos földrajzi nevekről, ha ehhez kiemelt közérdek fűződik – mondja ki egy hétfőn a Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet. A kormány ugyanis módosította a 2007-es, a magyarországi hivatalos földrajzi nevek megállapításáról és nyilvántartásáról szóló rendeletet. A kedden hatályba lépő rendelet szerint továbbra is a Földrajzinév-bizottság dönt a hatáskörébe tartozó hivatalos földrajzi nevekről, de ha ahhoz kiemelt közérdek fűződik, akkor a  döntés a kormány joga; ezt egyedi határozattal teszi meg.

A bizottság hatáskörébe tartozik az országos jelentőségű domborzat- és tájnév, a területnév, a természetvédelmi név, a víznév, az országos jelentőségű közlekedési és hírközlési név meghatározása.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.