BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Strauss-Kahn valószínű utódja sem ússza meg vádak nélkül

A francia igazságügy fokozta a nyomást Christine Lagarde pénzügyminiszteren, aki a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatói posztjára pályázik.

A francia államügyészség ugyanis a múlt héten nyomozást kezdeményezett az úgynevezett Tapie-ügy tekintetében. Az AFP jelentése szerint a hatóságok az Adidas 1990-es eladásával kapcsolatban nyomoznak. Bernard Tapie francia üzletember ebben az évben szerzet többségi tulajdont az Adidasban a Crédit Lyonnais bank részére.

Az üzlet lebonyolítását követően Tapie és a Crédit Lyonnais éveken keresztül pereskedett, a jogvita 2007-ben zárult le azzal, hogy Tapie részére 285 millió eurós kártérítés kifizetését hagyta jóvá egy választott bíróság. A kritikusok szerint az összeg aránytalanul magas, a nyomozóhatóság pedig egyrészt azt vizsgálja, a Crédit Lyonnais elhallgatott-e bizonyos információkat az üggyel kapcsolatban, másrészt a bíróság eljárást indíthat azért, hogy kivizsgálja, milyen szerepet játszhatott Lagarde az ügyben.

A francia ellenzék azt állítja, hogy Lagarde Sarkozy elnök nyomására lépett fel az ügyben, aki Tapie barátjaként fellépett az üzletember érdekei védelmében. Az ügy nem jön jókor Lagarde-nak, hiszen mostanra szinte biztosra vehető, hogy ő lesz az IMF következő vezetője. A miniszter cáfolta, hogy elítélendő cselekedetet hajtott volna végre.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.