BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Új útra lép Törökország

Gratulált tegnap Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnöknek választási gyÕzelméhez Herman Van Rompuy, az Európai Tanács és José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke, új lendületet remélve mind a reformok, mind az EU-csatlakozási tárgyalások területén.

Erdogan pártja, az Igazság és FejlÕdés abszolút többséget kapott a választásokon, de a kétharmadot nem érte el, jóllehet ez is szerepelt a várakozások közt.

A kormányfő azt ígérte, hogy „a lehető legszélesebb konszenzusra” törekszik majd az ellenzékkel és a civil társadalommal „egy új, Törökországhoz méltó liberális alkotmány megfogalmazása” érdekében.
Van Rompuy és Barroso közös közleményükben üdvözletüket fejezték ki, megállapítva, hogy az eredmény „megnyitja az utat a törökországi demokratikus intézmények megerÕsítése és az ország korszerÛsítése elÕtt, az európai értékek és normák irányába”.


A közlemény Törökország EU-hoz fűződő kapcsolatait is érinti, hiszen kijelenti: „Az előrelépések e területeken minden bizonnyal új lendületet adnak majd az európai uniós csatlakozási tárgyalásokhoz.” Törökország 2005-ben kezdte meg a csatlakozási tárgyalásokat az EU-val, ám a ciprusi válság megoldatlansága, valamint Franciaország és Németország ellenállása miatt a közösséghez való közeledési folyamat megfeneklett.

Szakértők szerint a választás eredménye kedvező hatással lesz Törökország gazdaságára és társadalmi viszonyaira. A voksolás végeredményére válaszul tegnap erősödött a török líra az ázsiai pénzpiacokon, és elemzők arra számítanak, hogy a török fizetőeszköz tovább növeli értékét a dollárhoz képest.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.